Банов видя полза от пропуснатото обжалване за Ларгото

Действията били злонамерени, но пък спестили още съдебни разходи

Банов видя полза от пропуснатото обжалване за Ларгото

Министърът на културата Боил Банов продължава да твърди, че пропуснатият срок за обжалване на делото за неустойка за ремонта на Ларгото в София е плод на "злонамерени действия". Въпреки това министърът смята, че държавата е защитила интереса си в случая, а има и полза от пропуснатото обжалване и неуспешния край на делото - спестени съдебни разноски.

Успешната, по думите на министъра, защита на държавния интерес в случая с Ларгото завърши с това, че Министерството на културата не само не успя да вземе 753 000 лева неустойка от фирмата, правила ремонта му, но и ведомството ще трябва да плати 73 000 лева разноски по делото.

Според Банов, ако не бил пропуснатият срок за обжалване по делото и то все пак бе стигнало до Върховния касационен съд (ВКС), само щели да се загубят още пари за такси.

"Отиването на ВКС, на последна инстанция не води до анализ на това какво се случва, а там се претендира, ако нещо от процедурата не е спазено", разясни юридическия казус министърът - театрален режисьор. Той посочи пред Нова телевизия, че гледането на делото на последна инстанция е "формално".

"Да, ние губим делата и на двете инстанции, но държавният интерес е защитен. Тази трета инстанция нямаше да промени нищо. За нас не е административна грешка неотиването на нея", смята Банов.

А "неотиването" стана, тъй като Министерството на културата изпусна срока за обжалване на решението на втората инстанция, която отказа да уважи иска на ведомството за неустойки. Банов видя и в това заговор срещу себе си, в който участвали служители от подчинената му правна дирекция. Заяви, че не е знаел какво се случва с делото и не знаел за пропуснатия срок, тъй като процесуалното представителство на ведомството се правело от юрисконсултите. Заради това директорката на правната дирекция подаде молба за напускане, а по случая започна дисциплинарно производство.

"Проведе се сериозен дисциплинарен съвет в Министерството на културата, снеха се показания, направи се пълен анализ на деловодната система. Дисциплинарният съвет счита, че са злонамерени действията по необжалването и пропускането на срока за жаленето по ВКС. Ето защо сме събрали и предали всички материали на прокуратурата. Това не може да е повод за оставка (на министъра - бел.ред.), а за разследване. Този перманентен и инсинуиран натиск не може да бъде повод за оставка", каза още Банов.

С изнудване и заговор той обясни и скандала "Ало, Банов съм". В началото на годината тогавашната депутатка от БСП Елена Йончева пусна записи, от които твърдеше, че става ясно как Банов дава инструкции да се оформят документи, за да не дължат изпълнителите на ремонта неустойка. Прокуратурата се зае с проверка на случая. От нея нищо не излезе, защото държавното обвинение обяви, че предоставените от Йончева записи не били автентични и не било сигурно, че не са били манипулирани.

Банов на няколко пъти заяви, че не може да бъде обвиняван, че се е опитал да ощети държавата, защото министерството води дело за неустойка. То обаче е заведено не веднага след приключването на ремонта със закъснение, а чак след доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция, в който се казва, че министерството трябвало да поиска обезщетение от строителя. В крайна сметка делото завърши неуспешно за министерството.

"Завеждат се делата, по тях има такси. Губим ги тези дела. Ако не беше този злонамерен акт, за да бъда потопен аз и да бъде унизено Министерството на културата, можехме и още загубим още такси, за да продължи делото на трета инстанция", обобщи Банов в понеделник.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?