Банско и Разлог искат заличаване на един от най-старите резервати у нас

Асоциацията на парковете обвини екоминистъра в разпространение на лъжи и фалшиви новини

Банско и Разлог искат заличаване на един от най-старите резервати у нас

Общините Банско и Разлог, на чиито територии в последните години се развиваше бурно строителство на хотели, искат да се заличи един от най-старите българки резервати - "Баюви дупки – Джинджирица“, от списъка на ЮНЕСКО за защитените територии, което в момента му осигурява строга защита.

Това предложение ще бъде разгледано на 17 ноември по време на работно заседание в екоминистерството на Националния комитет по Програмата "Човекът и биосферата“ на ЮНЕСКО. Двете общини не са съгласни на тяхната територия да има биосферен резерват и искат той да бъде заличен от списъка на ЮНЕСКО, съобщиха от Глобалния екофонд WWF.

На заседанието се предвижда да бъдат връчени дипломите на ЮНЕСКО за четирите нови български биосферни парка - "Централен Балкан“, "Червената стена“, "Сребърна“ и "Узунбуджак“, както и други теми, сред които и заличаването на "Баюви дупки – Джинджирица“.
 
От екоорганизацията посочват, че съвременните биосферни паркове (резервати) са примери за устойчиво развитие, където опазването на природата се съчетава по хармоничен начин със социално икономическото развитие съобразно националното и международното законодателство. "Явно устойчивото развитие не е цел на общините Банско и Разлог, след като се отказват от международното признание на биосферния резерват "Баюви дупки – Джинджирица" и са заявили своето решение за изключване от Световната мрежа на биосферните резервати", посочват от WWF.
 
Биосферният резерват "Баюви дупки – Джинджирица" е на територията на Национален парк "Пирин" и е един от най-старите в България, обявен още през 1930-те години. Изпадането му от списъка на биосферните резервати на ЮНЕСКО не спира строгата му защита според българското законодателство, но показва нежелание на определени управници да работят за устойчиво опазване на българската и световна природа, посочват от екофонда.

В същото време от Асоциацията на парковете в България обвиниха министъра на околната среда и водите Нено Димов в разпространяване на лъжи и фалшиви новини.

Поводът за острата реакция е изявление на екоминистъра от сряда пред Нова телевизия, в което той заявява, че в националните паркове в България е разрешено строителството на ски-писти и спортни съоръжения и че плановете за управление на националните паркове са рамков документ и не включват инвестиционни намерения. Димов каза още, че всички инвестиционни намерения в Национален парк "Пирин" се подлагат на оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС) и даде за пример как 20 процента от австрийския национален парк "Нокберг" били застроени със ски писти.

От Асоциация на парковете в България цитират чл. 21, т. 1 от Закона за защитените територии, според който в националните паркове е разрешено ограничено строителство, но за спортните съоръжения е допустимо само техния ремонт, но не и ново строителство. Организацията припомня, че тази разпоредба на Закона за защитените територии е внесена като предложение от министър Евдокия Манева, чийто главен секретар беше настоящият министър, през 2000 г., и гласувана на 1.06.2000 г. от Тридесет и осмото Народно събрание.

"Напомняме на министър Димов и чл. 22 на Закона за защитените територии, в който е посочено, че зонирането, районите, местата, начините и другите условия за извършване на дейностите в националните паркове се определят с плановете им за управление, което е точно обратното на неговото твърдение, че плановете за управление са рамков документ", пише в изявлението на асоциацията.

Тя опровергава твърдението на Димов, че "Нокберг" е национален парк и уточнява, че той е биосферен резерват и като такъв обхваща населени места и производства.

"Твърдението как всички инвестиционни намерения се подлагат на оценка на въздействие върху околната среда е категорично невярно. През последните 10 години, когато ски-зоната в Национален парк "Пирин" беше практически удвоена по площ чрез допълнителни разширения, за нито едно от тях няма проведена процедура по ОВОС. Нещо повече – само за последните 3 месеца МОСВ разреши на концесионера в Национален парк Пирин - "Юлен“ АД няколко инвестиционни намерения за строителство, нарушаващи действащия План за управление и Закона за защитените територии, без такава процедура",  посочва се още в становището.

От Асоциацията на парковете в България изразяват "силното си безпокойство, че в месеците, когато целия Европейски съюз търси решение за преодоляване на проблема с фалшивите новини и алтернативните факти, един българския министър си позволява да бъде техен рупор и да заблуждава българските граждани".

Споделяне

Още по темата

Още от България