Банско в пълна изолация заради разрастващата се епидемия

Жителите имат ден да се приберат, туристите ще се изведат контролирано

Банско в пълна изолация заради разрастващата се епидемия

След трима заразени с коронавирус в Банско и опасността от разрастване на заразата в зимния курорт, десетхилядният град се поставя в пълна изолация за две седмици. Това съобщи на брифинг ръководителят на Националния оперативен щаб за противодействие на болестта ген.-майор Венцислав Мутафчийски. Часове по-рано предложение за подобна карантина в курорта направи главният прокурор Иван Гешев.

Всички жители на града, които са извън него, ще имат срок до 20 часа на 18 март да се приберат по домовете си. Останалите 200 чуждестранни туристи ще бъдат контролирано изведени за напускане на страната.

На жителите на града ще бъде забранено да излизат по улиците, освен ако не отиват до магазин за хранителни стоки, аптеки, банки, бензиностанции,

В града ще се влиза само през контролно-пропускателни пунктове, стана ясно от думите на вицепремиера Томислав Дончев. През тях ще се допускат само автомобили със стоки от първа необходимост, екипи на фирмите за комунални услуги, пожарни, полиция и линейки, каза Мутафчийски.

Вътрешният министър Младен Маринов каза, че МВР ще вземе всички мерки за изпълнението на тези мерки. Той призова всички граждани и медиите да спазват стриктно разпоредбите и да не нарушават карантината, като припомни, че според новите законови разпоредби се предвижда лишаване от свобода до 5 години и глоба за нарушаване на карантината.

"На територията на Банско има около 200 чуждестранни туристи. Вече сме се свързали с посолствата на техните държави и по-големите групи в рамките на 24 часа ще могат да напуснат града, а останалите ще са под карантина и ще трябва да спазват всички мерки", допълни външният министър Екатерина Захариева.

Тя уточни, че туристите в курорта не са много и голяма част от тях вече са си тръгнали. Британски и израелски туристи са напуснали Банско днес и предишния ден.

"Има малко туристи и на тях също ще им се осигури контролирано извозване до летището," допълни Захариева.

Томислав Дончев уточни, че тези карантинни мерки са за срок от две седмици.

"Въпреки строгия контрол ще е възможен внос на храни през контролни пунктове, ако има нужда от износ, това ще стана през КПП и при стриктен контрол като превозните средства ще се дезинфекцират", обясни вицепремиерът.

Банско е 10 хиляден град с медицински център и за нормална ситуация това е нормално, ако има нужда с линейки ще се извозват до Благоевград, допълни кметът на града.

Властите увериха, че при нужда в града ще бъдат изпратени допълнително лекари.

Минути след това стана ясно, че блокадата на курорта вече е факт. бТВ предаде за жители на града, които не могат да се приберат вкъщи, и за хора, които не могат сда го напускат и остават на опашки пред сформираните вече контролни пунктове. Напрежението расте.

 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?