"Бар за подремване" в Мадрид привлича изтощени от работа испанци

"Бар за подремване" в Мадрид привлича изтощени от работа испанци

Испанската предприемачка Мария Естреля Хоро де Инса е открила начин да печели от испанската култура на сиестата, информира Блумбърг.

Банкери, адвокати и консултанти отдъхват в ранния следобед в нейния Сиеста енд гоу (Siesta and Go). Това е първият бар за подремване в Мадрид. Той е разположен в Аска, сърцето на финансовия район на испанската столица, където са офисите на компании като банка Ейч Ес Би Си (HSBC), Гугъл (Google) и Делойт (Deloitte). Концепцията е проста - за 14 евро на час клиентите могат да се отдъхнат и да си позволят освежаващ следобеден сън в частна спалня преди да се върнат на работа.

"При нас идват много мъже в костюми, които просто искат да се отпуснат и жени, имащи нужда да събуят обувките с високите токчета", разказва 32-годишната бизнесдама.

Де Инса стига до идеята след пътуване до Токио, където "кафенета за подремване" предлагат на клиентите си възможност за кратък дневен сън - практика, която според някои японци носи огромни ползи за здравето.

Испанката решава, че японското предложение може да пасне добре на традициите в родината ѝ. Работното всекидневие в Испания често е разделено на блокове, с обедна почивка, която може да се проточи над два часа, бизнес срещи, продължаващи до късно следобед и дни, завършващи късно през нощта.

Според данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие миналата година испанците са работили средно 1695 часа, изпреварвайки германците и французите.

Сред основните икономики от еврозоната повече работят единствено италианците и португалците.

Заради тази практика испанците, които обичат да остават навън до късно, са заседнали в един вид постоянно нарушение на биологичния ритъм. Решението на диктатора Франсиско Франко през 1940 г. да измести стрелките на часовника с един час напред, за да съвпада с времето в съюзническите Германия и Италия, не допринася за облекчаване на положението.

"Когато Европа спи, Испания все още е будна. Намираме се в погрешна часова зона, цялата страна закъснява, а корпоративната култура е сурова", посочва Нурия Чинчиля, преподавател в бизнес училището И Е Ес Е в Барселона.

Работещите са изтощени, защото смените са твърде дълги.

"Работи се дълги часове и не напускаш офиса, докато шефът ти не си тръгне", допълва тя.

За изморените испанци барът на Де Инса е истинско убежище. Той предлага на клиентите 19 легла, чисти чаршафи, тапи за уши, пантофи и кафе зона за освежаване. Дневно заведението посреща около 30 гости, повечето 20- или 30-годишни младши служители или 50-годишни мъже.

Центърът, който бе отворен през май, все още е нещо ново и Де Инса очаква бизнесът ѝ истински да се засили през есента. Тя следи за подходящи места за отваряне на други подобни заведения, но засега може би просто ще продължи да работи до по-късно.

"Помолиха ни да удължим работното си време, затваряме в 7 часа вечерта. Ако видим, че има желаещи за по-късни вечерни подремвания, ще помислим по въпроса", допълва тя.

Споделяне

Още от Бизнес