Барак Обама наложи вето на бюджета за отбрана през 2016 г.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Барак Обама наложи вето на проектобюджета за отбрана на стойност 612 млрд. долара. Причината е в начина, по който парите за военни разходи се използват, за да се избегнат автоматичните бюджетни съкращения на военни програми, предаде "Ройтерс".

Аргументирайки решението си, Обама изтъкна, че за някои програми на Пентагона се изразходват излишни средства и изрази съжаление, че в този си вид текстът пречи на закриването на затвора в Гуантанамо.

Президентът похвали законопроекта за това, че осигурява финансирането на въоръжените сили и внася известни подобрения в области като пенсионирането на военните и киберсигурността, но в същото време е "твърде недостатъчен" в някои ключови области.

Обама обвини републиканците, че не позволяват промени необходими за справянето със заплахите срещу сигурността и настоя те му предложат по-добра версия, която да не му връзва ръцете по някои от главните приоритети.

"Сега ще го върна в Конгреса и моето послание към тях е много просто - нека го направим както трябва", заяви Обама.

Законопроектът вече беше одобрен от доминирания от републиканците Конгрес. Според тях бюджетните съкращения ще навредят на отбраната на страната, а демократите искат да отклонят средства за вътрешни разходи. От партията обещаха, че ще отменят ветото.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят