Барак Обама: Невежеството не е добродетел, издигането на стени няма да промени нищо

Той за пореден път критикува Тръмп, но без да го спомене поименно

Барак Обама, сн. БГНЕС
Президентът Барак Обама отправи критики към популизма на републиканския претендент за Белия дом Доналд Тръмп, без да го спомене поименно в реч на церемония по дипломиране на студенти, съобщи Франс прес.
 
На церемонията в университета "Рътгърс", недалеч от Ню Йорк, Обама, облечен в черно-червена тога, призова студентите да не съжаляват за хипотетичния американски златен век, защото "доброто старо време не е било толкова добро", заради расовата дискриминация, бедността и ограничената роля на жените в обществото.
 
"Светът е по-силно взаимносвързан от когато и да било. Издигането на стени няма да промени нищо", каза президентът, намеквайки за предложението на Доналд Тръмп да се построи стена по границата с Мексико.
 
Без да назове нито веднъж републиканския претендент, Обама каза, че никаква стена не може да спре епидемиите зика и ебола, нито да реши проблемите с конкурентността, свързани с глобализацията.
 
"Това няма да стимулира нашата икономика и няма да подобри нашата сигурност. Изолиране или хулене на мюсюлманите, предложения за различно отношение към тях по границите - това е в разрез не само с нашите ценности, но и с всичко, което сме ние", продължи президентът. "Това е в разрез с факта, че нашият растеж, иновации и динамизъм винаги са били подхранвани от способността ни да привличаме най-добрите хора от четирите краища на планетата", каза той.
 
"В политиката, както и в живота, невежеството не е добродетел. Не е хубаво да не знаеш за какво говориш. Няма нищо общо с това да си честен или да казваш истината, или да се бориш с политическата коректност. Това просто е да не знаеш какво говориш", заяви Обама, намеквайки ясно за Доналд Тръмп, който изтъква, че е политически некоректен кандидат.
Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?