Барак Обама победи Мит Ромни в последния предизборен дебат

Барак Обама победи Мит Ромни в последния предизборен дебат

Президентът на САЩ и кандидат за втори мандат на демократите Барак Обама е убедителен победител в третия и последен предизборен телевизионен дебат срещу кандидата на републиканците Мит Ромни на тема външна политика, показа проучване на общественото мнение, проведено от телевизия Си Би Ес.

Общо 53% от избирателите смятат, че Обама се е представил по-добре, а Ромни е спечелил одобрението на 23% от анкетираните.

 

Според проучване на Си Ен Ен Барак Обама също е победител, след като 48% от респондентите смятат, че действащият държавен глава е бил по-убедителен в дебата срещу 40% за Ромни.

 

По време на дебатите за външната политика Обама агресивно атакува републиканския си съперник. Залогът бе голям и кандидатите често се връщаха към въпроси на вътрешната политика - Ромни се стремеше да подсили тезата си, че Обама е попречил на възстановяването на икономиката с високата безработица и увеличаващия се дълг.

 

Нито един от двамата кандидати не успя всъщност да нокаутира другия по време на продължилия 90 минути словесен двубой, не допусна и забележим гаф, коментира Ройтерс.

 

Това бе последният шанс на кандидатите да привлекат милионите избиратели, следили дебатите по телевизията. Обама бе по-настъпателният от самото начало.

 

Той разкритикува Ромни за липсата на идеи за Близкия изток, присмя се на призивите му за повече кораби за американските военни и го обвини, че иска да върне САЩ към отдавна забравени позиции от времето на Студената война.

 

Обама хапливо реагира, когато Ромни каза, че ще увеличи броя на корабите за военния флот, заявявайки, че САЩ трябва да имат 300, а имат само 285. "Губернаторе, ние освен това имаме и по-малко коне, и по-малко байонети", отвърна Обама, внушавайки, че възгледите на съперника му за света са старомодни и остарели.

 

Обама обвини Ромни, че наричайки веднъж Русия "геополитически враг" на САЩ, иска да върне часовника на историята назад. Студената война свърши преди 20 години, припомни Обама. Когато става дума за вашата външна политика, нещата изглеждат така, сякаш искате да вземете идеи от външната политика на 80-те години, добави Обама.

 

Ромни, който се стараеше да не допусне грешки, които биха навредили на повишения му напоследък рейтинг, каза, че политиката на Обама в Близкия изток и Северна Африка не е спряла засилващата се заплаха от страна на Ал Каида в региона. Важното сега не е да ме атакувате. Няма да се справим с предизвикателствата на Близкия изток, като ме атакувате, заяви той.

 

Бившият губернатор на Масачузетс, чиято основа тема в предизборната кампания бе обещанието за възстановяване на американската икономика, често насочваше дискусията към икономически въпроси, заявявайки, че националната сигурност на САЩ зависи от това дали имат силна икономика.

 

Вестник "Лос Анджелис таймс", цитиран от БТА, коментира, че Обама е представил Мит Ромни като аматьор в политиката в областта на отбраната и външните работи.

 

Според изданието двамата съперници са описали крайно различни картини на света - за Обама той е по-безопасен и тясно преплетен, а за Ромни - опасно и по-застрашително място.

 

"Ако президентът Обама искаше да поразтърси нещата, то опонентът му Мит Ромни се опитваше да ги успокои", коментира вестник "Ю Ес Ей Тудей".

 

Този път президентът Обама искаше борба, а Мит Ромни бе решен да не се поддаде. Сочещият с пръст Ромни от първите два дебата бе изчезнал. Вместо това губернаторът на Масачузетс, който седеше на масата срещу Обама, бе по-премерен в думите си и не толкова конфронтационен.

 

Вестник "Вашингтон пост" също определя Обама като победител в последния дебат. Обама контролираше третия кандидат-президентски дебат по начин, който не бе съвсем различен от начина, по който Ромни контролираше първия дебат. Обама бе очевидно подготвен за битка и нападаше Ромни от самото начало заради липсата на яснота, когато става въпрос за визията му (или липсата на визия) за външната политика. Ако търсите важни акценти от дебата, такива биха могли да бъдат думите на Обама за "80-те години на миналия век" във връзка с външната политика на Ромни, и "коне и щикове", за да оспори доколко е запознат опонентът му със съвременните въоръжени сили.

 

"Ню Йорк таймс" пише, че въпреки остроумието и високопарността дебатът не е разкрил нещо ново и е подчертал, че различията между двамата мъже във външната политика се изразяват повече в тона, стила и усещането им за лидерство, отколкото в конкретни политически линии. Обама и Ромни изглежда бяха на едно мнение по въпроси като изтеглянето от Афганистан, опасността от намеса в Сирия и използването на безпилотни самолети за борба срещу терористи. Макар в някаква степен да имаха разногласия, в сърцевината на техния сблъсък бе кой ще следва същите национални цели по-ефективно и ще гарантира трайната роля на САЩ в икономиката и сигурността в чужбина.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?