Барак Обама пое отговорност за случайната смърт на двама заложници в Пакистан

Барак Обама пое отговорност за случайната смърт на двама заложници в Пакистан

Барак Обама заяви, че поема пълната отговорност за антитерористичната операция на САЩ през януари в граничен район между Пакистан и Афганистан, в която случайно са загинали американец и италианец, държани като заложници от Ал Каида, предаде Асошиейтед прес.

В специално изявление по случая президентът изрази дълбокото си съжаление за смъртта на Уорън Уайнстийн и Джовани Ло Порто. По думите на Обама мисията е била напълно съвместима с правилата за извършване на антитерористична мисия в този регион. Той добави, че не е имало налична информация, че заложниците пребивават в поразения обект на Ал Каида.

По-рано днес в писмено съобщение Белия дом обяви, че същата операция, в която са били убити Уайнстийн и Порто, е загинал и американският гражданин Ахмед Фарук, местен лидер в Ал Каида, а при друга операция на САЩ през януари е бил убит още един американски гражданин на име Адам Гадан, работил като преводач за терористичната мрежа. В съобщението Белият дом не уточни как са извършени операциите.

АП цитира неназован източник от правителството във Вашингтон, според когото двете операции на 14 и 19 януари са били въздушни удари, нанесени от безпилотни летателни апарати.

Ройтерс припомня, че Уорън Уайнстийн е бил отвлечен в Лахор, Пакистан през 2011 г., докато е бил на работа за американска консултантска фирма. Ал Каида се е опитвала да го размени срещу нейни членове, държани в затвори в САЩ. През май 2012 г. и декември 2013 г. са били разпространени видеоклипове, в които американецът моли Обама да му помогне и се оплаква, че страда отсърдечно заболяване и астма.

Според италиански медии Джовани Ло Порто, роден в Палермо, Сицилия, е бил похитен на 19 януари 2012 г., три дни след пристигането си в Пакистан. Там е трябвало да работи за германска компания, изграждаща жилища за пострадали от наводнението през 2010 г. Заедно с Порто бил отвлечен още един човек, която бил държан на друго място и освободен от германски командоси през октомври 2014 г.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?