Барак Обама пристигна в Ирак

Президентът на САЩ Барак Обама пристигна от Турция в Ирак, съобщи Асошиейтед прес във вторник.

Това е логичен завършек на първата задгранична обиколка на новия президент, тъй като Ирак до голяма степен определи характера на предизборната му кампания, посочва агенцията.

Посещението бе пазено в тайна дори от членовете на журналистическия корпус, които придружаваха Барак Обама в Лондон, Страсбург, Прага, Анкара и Истанбул. В иракските медии обаче от няколко дни се промъкват съобщения, че е много вероятно президентът на САЩ да посети страната.

В съобщение на Белия дом се посочва, че Обама ще се срещне с командването и с редови членове на
американския контингент в Ирак. Той няма да се среща с представители на иракското правителство, тъй като лошите атмосферни условия не позволяват пътуване с хеликоптер от международното летище в Багдад, което е и една от най-големите американски военни бази в Ирак, до строго охранявания район на посолствата и правителствените учреждения в иракската столица.

Малко преди да отпътува от Турция Обама заяви пред студенти в един от истанбулските университети, че Ирак е пример за промените, които той има намерение да извърши в политиката, наследена от неговия предшественик Джордж Буш. Той изтъкна, че американският контингент трябва да се изтегли от Ирак по такъв
начин, че да не се допусне страната да се разпадне под товара на насилието.

Обама вече обяви, че по-голямата част от американските военни ще напуснат Ирак преди края на 2010 г. След това в тази страна ще останат около 50 000 военни от САЩ, които ще изпълняват главно мисии, свързани с борбата срещу тероризма.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?