Барак Обама призова за нови санкции срещу Русия заради Украйна

Сн.ЕПА/БГНЕС Архив

Американският президент Барак Обама е подчертал необходимостта САЩ, ЕС и другите страни партньорки да се подготвят да отговорят на руска ескалация в Украйна с налагане на нови санкции. Това е станало по време на разговора му с германския канцлер Ангела Меркел, предадоха световните агенции.

Обама е заявил, че ситуацията в Източна Украйна буди тревога, се казва в съобщение на Белия дом.

"Проруски сепаратисти, очевидно с подкрепата на Москва, продължават да водят организирана кампания на саботаж и провокации, целяща да разтърси и дестабилизира Украйна", се посочва в документа.

"Лидерите на САЩ и Германия отново призоваха Русия да изтегли войските си от границите с Украйна", продължава съобщението.

САЩ обвиниха Русия, че използва природния газ като инструмент за принуда в своя спор с Украйна, предаде Ройтерс. Руската федерация не изпълни двустранното споразумение с Украйна, което предвижда доставяне на природен газ с отстъпка в замяна на отдаване под наем за 25 години на обекти на руския Черноморски флот, заяви говорителка на Държавния департамент на САЩ.

"Ние осъждаме опитите на Русия да използва енергията като инструмент за принуда срещу Украйна", каза говорителката.

Съединените щати ще предприемат незабавно мерки за оказване на помощ на Украйна, включително извънредно финансиране и техническа помощ в сферата на енергийната сигурност, ефективност и реформа, допълни тя.

В четвъртък руският президент Владимир Путинпредупреди европейските лидери, че страната му ще прекрати снабдяването на Украйна с газ, ако тя не плати дължимите суми и това може да доведе до намаляване на доставките за самата Европа.

Същевременно американският министър на финансите Джейкъб Лу също е заявил пред руския си колега Антон Силуанов, че САЩ са готови да наложат нови санкции на Русия, ако тя продължава да подклажда напрежението в Украйна.

Лу е подчертал, че САЩ все още вярват, че има възможност кризата да бъде решена по дипломатически път и е призовал Москва да участва в международните усилия за възстановяване на украинската икономика, "особено що се отнася до свободното движение на енергоносители и свободната търговия".

Американският министър е предупредил още руския си колега, че евентуална сделка между Москва и Техеран ще е нарушение на американските санкции и може да доведе до налагане на нови мерки срещу руски граждани и организации, предадоха световните агенции.

Иран и Русия напредват към сключване на сделка от типа "петрол срещу стоки" за 20 млрд. долара.

Силуанов и Лу са обсъдили и ситуацията в Украйна. "Министър Лу повтори сериозните ни опасения, предизвикани от съобщенията за евентуална сделка между Русия и Иран, включваща размяна на петрол срещу стоки", се казва в изявление, разпространено след срещата между двамата министри във Вашингтон.

Лу е заявил пред Силуанов, че сделката между Русия и Иран би противоречала на споразумението между Иран и шестте световни сили, сред които са САЩ и Русия. По силата на споразумението Техеран ограничава ядрената си програма, а в замяна получава смекчаване на западните санкции, насочени срещу приходите от иранския петрол.

Споделяне

Още от Свят