Барак Обама: Русия е държава с ограничено влияние в света

Американският президент Барак Обама определи Русия като държава с ограничено влияние в света и призова Запада да прояви твърдост спрямо опитите на Китай да стане глобален икономически лидер.

В интервю за списание "Икономист" президентът на САЩ казва, че руският президент Владимир Путин създава краткосрочни проблеми за политическа изгода, които ще навредят на Русия за много години напред.

Смятам, че трябва да се запази перспективата. Русия не прави нищо, посочи Обама.

По думите му имигрантите не се втурват към Москва в търсене на възможности, а продължителността на живота на мъжете в Русия е около 60 години и руското население намалява.

По повод регионалните предизвикателства, които Русия създава, американският държавен глава препоръчва да се положат усилия те да не ескалират и да се стигне внезапно до това ядрените оръжия отново да влязат в дискусията за външната политика.

Според Обама търканията между САЩ и Китай се преодолими, но срещу икономическите амбиции на Пекин трябва да се противостои много твърдо, защото китайците ще натискат силно колкото могат, докато не срещнат съпротива.

Същевременно президентът казва пред списанието, цитиран от БНР, че освен твърдост срещу китайската страна, когато нарушава международните норми, трябва да ѝ бъдат посочвани и потенциалните изгоди в дългосрочен план.

Споделяне

Още от Свят

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?