Барак Обама ще посети лагера Бухенвалд

Барак Обама ще посети лагера Бухенвалд

Президентът Барак Обама се готви да посети бившия концентрационен лагер Бухенвалд в Германия, следвайки стъпките на своя прачичо Чарли Пайн, който е участвал в освобождаването на лагера от американски войници през 1945 г., съобщава лондонският в. "Таймс".

Над 50 000 човека са намерили смъртта си в Бухенвалд. Белият дом все още не потвърждава официално визитата на президента в Бухенвалд и Дрезден следващия месец, но според висши представители от екипа на Обама подготовката на посещението е в ход.

Очаква се Обама да бъде в Бухенвалд на 5 юни, ден преди да вземе участие в мемориалните тържества по повод 65-ата годишнина от десанта на съюзническите сили в Нормандия.

Говорителят на германското правителство Томас Стег заяви, че Обама може да посети "исторически места, които в най-широк смисъл са свързани с различни аспекти от Втората световна война – разрушения и възстановяване, изтребление и унищожение на цивилизацията", както и места, "биографично свързани" с неговото семейство.

През май миналата година, говорейки за необходимостта американската армия да бъде проучена за разстройства, причинени от посттравматичен стрес, Обама заяви: "Аз имах чичо, който бе част от първите американски войски, влезли в Аушвиц и освободили концентрационни лагери. В моето семейство се разказва, че когато той се върнал у дома, отишъл на тавана и не е излизал от къщи шест месеца. Явно нещо го е засегнало дълбоко, но по онова време не е имало такъв тип средства, които да помогнат на някого да се справи с подобна болка".

Развеселени, републиканците напомниха, че лагерът Аушвиц е бил освободен от Червената армия. Тогава Обама бе принуден да излезе със съобщение за корекция в изказването си и посочи, че дядо му е бил във войските, които са освободили Ордруф, сателитен лагер за принудителен труд близо до Бухенвалд.

Посещението на концентрационен лагер ще даде възможност на Обама да изпрати важен сигнал на Израел и еврейските избиратели у дома, които на моменти са подозрителни към него, че признава изцяло ужасите на Холокоста.

Но той трябва да е наясно и с чувствата на германските си домакини преди възпоменателните тържества и чрез пътуването до Дрезден – град, разрушен от масирани съюзнически бомбардировки през февруари 1945 г. - той ще отдаде признание на страданията на германския народ по време на войната.

Друго предимство на посещението в Дрезден, а не в Берлин, е това, че Обама няма да бъде видян като политик, подкрепящ канцлера Ангела Меркел в началото на предизборната ѝ кампания.

Германското правителство заяви, че двамата лидери имат добри отношения, но се помни, че Меркел отклони желанието на Обама да говори пред Барденбургската врата миналото лято, когато той посети Берлин по време на собствената си предизборна кампания. Освен това Меркел блокира усилията на САЩ за приемане на по-голям пакет от икономически стимули по време на срещата на Г-20 през март тази година.

Меркел ще дойде в Дрезден да се види с Обама, но срещата им няма да съдържа атрибутите на официална държавна визита.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?