Бареков блокира за часове границата с Турция, полицията само гледа

Бареков блокира за часове границата с Турция, полицията само гледа

Хората на Николай Бареков блокираха за няколко часа в сряда сутринта трите пропускателни пункта по границата с Турция пред погледа на полицията, която не направи нищо срещу политическата акция на "България без цензура".

По-късно в официално съобщение на партията бе съобщено, че блокадата е свалена, но ще бъде подновена в петък. Причината била получена от лидера на ББЦ информация, че ДПС и партия на Касим Дал (част от Реформаторския блок) подготвяли двойно гласуване на българските турци. Очаквала се инвазия от 250 автобуса в неделя рано сутринта. След като пуснели гласовете си в България те щели да се върнат в Турция да гласуват и там.

От думите на Николай Бареков пред бТВ стана ясно, че за блокадата имало договорка и с МВР. "Договорката с полицията е, че ще следим потока, туристопотока, съвсем културно сме затворили само едното платно”, каза председателят на ББЦ.
В официалните съобщения на партията обаче не се говори за "културна блокада", а за пълно блокиране на пътя и периодично пропускане на влизащи леки коли и ТИР-ове.

Партията съобщава как е решила да отворила границата в сряда, но е поставила патрули да преброяват влизащите в България автобуси. "Вдигаме блокадата, за да не пречим на стокообмена между България и Турция. Не искаме да създаваме допълнително напрежение в служителите на МВР, които и без това са притеснени около подготовката на изборите у нас", обясняват от ББЦ.

Блокадата ще бъде подновена в 20.00 часа в петък на "Капитан Андреево" и "Лесово", когато се очаквали автобусите.

От репортажа на бТВ се видяха ясно и активистите на партия. Сред тях имаше роми, хора в спортни облекла и здрави мъже, които преди да блокират границата са получили тениски, партийни знамена и табелки с лозунги "Не искам Ердоган-Местан да е български султан", "Не искам Турция да решава вместо мен", "България на българите", "Не на турското робство 2014", "Не искам гости да определят съдбата ни" и "Нека да спрем изборния туризъм”.

Николай Бареков обяви, че ще се спират "автобусите с туристи", но не успя да обясни по какво ще познават, че хората в тях пристигат специално за изборите. Той обясни още, че имунитетът му на евродепутат помага да се блокира границата и да се свърши едно добро дело като предотврати изборния туризъм.

Пред камерата на телевизията застанаха и някои от привържениците на Бареков. Направи впечатление, че някои от тях изпитват сериозни затруднения да говорят членоразделно и да прочетат какво е изписано на плакатите им.

Споделяне

Още от Избори 2014