Бареков дарил близо 500 000 лв. лични пари на партията си

Парите били спестени от ”мениджърски договори, продажба на акции и фирмени дялове”

Николай Бареков, сн. БГНЕС

Председателят на „България без цензура” Николай Бареков е дарил за дейността на организацията лични средства в размер на 480 000 лв., съобщиха в събота от пресцентъра на партията. Според Закона за политическите партии той няма право да дари повече от 10 000 лв. на партия, но Бареков е заобиколил забраната като е дарил парите на едноименното гражданско сдружение.

Партийният пресцентър уточнява, че дарените средства са ”спестени от мениджърски договори и продажба на акции и дялове от фирми, за които е уведомена Националната агенция по приходите по надлежния законов ред”. Бареков се явява и най-големият дарител на гражданското сдружение.

Въпреки това остава неясно как точно новият политик е спечелил такива значително суми. Преди да влезе в политиката той бе управител на ТВ7 в продължение на около 2 години, а преди това бе телевизионен водещ. Съобщението на ”България без цензура” последва скандала с луксозната вила в Драгалевци, обитавана от Бареков.

Парите са били преведени по сметка в ”Райфайзенбанк” на 29 януари 2014 г., а от ”България без цензура” съобщават за него повече от месец по-късно. Парите трябва да бъдат използвани за покриване на разходите на офисите на сдружението в страната.

”В тях се развива благотворителна дейност, в основата на която е безплатната административна и юридическа консултация на граждани в беда, чиито проблеми не са срещнали разбиране от държавните и общинските институции – областни администрации, кметства, телкове, болници, както и за граждани, които са станали жертва на частни съдебни изпълнители, банки, имотната мафия и други", се казва в прессъобщението.

Без да разкриват как точно е забогатял Бареков, от ”България без цензура” го наричат ”първия политик, който не забогатя от заменки, приватизация и далавери, а влезе в политиката, дарявайки личните си средства в полза на нуждаещите се български граждани”.

В съобщението казва в приповдигнат дух, че той се е отказал от банковата тайна, с което записал ”нова страница в българската политическа действителност”. Преди седмица главният прокурор нареди на НАП да извърши пълна данъчна ревизия на Николай Бареков, Делян Пеевски и Цветан Василев.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?