Според лидера на ДПС:

"Бареков е поредната модификация на популисткия вот”

"Продуктът на популизма" Борисов и "редуцираната му версия" Бареков, според разясненията на Местан.

Разколебаването на европейската класическа триада ляво-център-дясно отваря ниша за радикални течения, заяви в неделя лидерът на ДПС Лютви Местан и определи партията на Бареков "България без цензура" като поредна модификация на популисткия вот.

"Аз бих искал нормалните партии, които се разполагат в демократичния спектър, да съхранят позициите си, защото разколебаването на който и да е елемент от европейската класическа триада ляво-център-дясно, отваря ниша за радикални течения, било крайно националистически, било крайно популистки", каза той след среща с активисти на ДПС в Добрич.

По думите му в българската политика има популистка ниша и макар политическите субекти, които я представляват, да се сменят, тя се оказва устойчива. Казвам това с известна загриженост, защото в крайна сметка резултатът от популисткия вот е изкривена демокрация, допълни лидерът на ДПС.

Според него партията на Бареков е "поредната модификация на популисткия вот”, който обаче няма да се реализира в мащабите, в които това се е случило през 2009 година, когато партия ГЕРБ спечели парламентарните избори. Бойко Борисов също "е пряк продукт на популизма в българската политика”, каза лидерът на ДПС.


Местан смята, че при случая с Бареков ще се получи един "редуциран вариант” на популизма.

Не е ясно доколко тази позиция на Местан е искрена, при положение, че Бареков и политическият му проект му бяха грижливо "отгледани" от медиите на депутата от ДПС Делян Пеевски, които и в момента са официоз на новата партия. От друга страна, публичните критики и разграничаване на ДПС от Бареков ще помогнат на партията му да продължи да превзема националистически и популистки настроен електорат, каквито са сегашните тенденции, и по този начин да получи място в следващия парламент.

Местан коментира, че популисткият вот е проблем и на Европа като се очаква крайните националисти да разширят присъствието си в Европейския парламент.

В отговор на журналистически въпрос председателят на ДПС определи като нелепа идеята на ГЕРБ да се въведе психотест за народните представители. "Най-големият тест за един избраник е тестът на негово величество избирателя”, каза Местан и допълни, че предложението противоречи на текстове от международното право като Европейската конвенция за правата на човека.

Лютви Местан смята, че дори и да се проведе предлагания от президента референдум за изборните правила, той не трябва да е заедно с евроизборите на 25 май.


"Референдум явно ще има, ако наистина са събрани над 500 000 подписа. Друг е въпросът, че не е задължително този референдум да се съвместява с евровота. Този вот и без това вече ще бъде достатъчно ангажиран и натоварен с вътрешнополитическата проблематика, така щото да избледнее европейската проблематика. Аз мисля, че европейският дискурс не заслужава подобно отношение".

Подписката с искане за референдум се очаква да бъде внесена в Народното събрание на 10 март.

Споделяне

Още по темата

Още от България