Бареков иска партиите да получават дарения от фирми

Новият политик Николай Бареков заяви в понеделник, че, ако дойде на власт, партията му "България без цензура" ще разреши даренията от фирми за партии, което сега е забранено от закона.

Позицията си той аргументира пред БНТ с желанието си да се премахнат партийните субсидии от държавата. Освен това по думите му сега "едрият бизнес бива принуждаван да дава куфари с пари, както е в Америка, с декларация".

Той каза, че в лично качество е най-големият дарител на "България без цензура" с максималните позволени от закона 10 хиляди лева, а същата сума са дарили още няколко души, сред които бившата лекоатлетка Тезджан Наимова.

Изявлението на Бареков идва след появили се силни съмнения около произхода на средствата, вложени в изключително разточителната кампания на неговата партия за евроизборите. Миналата седмица бяха излъчени телевизионни разследвания, в които бяха показани, например, "дарители" на "България без цензура", които нито знаят, нито са искали, нито биха могли да дарят пари на партията.

Бареков подкрепи идеята за задължително гласуване и каза, че ще бъде евродепутат до предсрочните избори, а ако "България без цензура" получи добър резултат на тях, ще си потърси малък партньор в ляво или в дясно, за да управлява.

Напоследък лидерът на партията направи впечатление с идеята си за връщане на "Народната република", последвана от искането на референдум за връщане на монархията.

Споделяне

Още по темата

Още от България