Бареков иска партиите да получават дарения от фирми

Новият политик Николай Бареков заяви в понеделник, че, ако дойде на власт, партията му "България без цензура" ще разреши даренията от фирми за партии, което сега е забранено от закона.

Позицията си той аргументира пред БНТ с желанието си да се премахнат партийните субсидии от държавата. Освен това по думите му сега "едрият бизнес бива принуждаван да дава куфари с пари, както е в Америка, с декларация".

Той каза, че в лично качество е най-големият дарител на "България без цензура" с максималните позволени от закона 10 хиляди лева, а същата сума са дарили още няколко души, сред които бившата лекоатлетка Тезджан Наимова.

Изявлението на Бареков идва след появили се силни съмнения около произхода на средствата, вложени в изключително разточителната кампания на неговата партия за евроизборите. Миналата седмица бяха излъчени телевизионни разследвания, в които бяха показани, например, "дарители" на "България без цензура", които нито знаят, нито са искали, нито биха могли да дарят пари на партията.

Бареков подкрепи идеята за задължително гласуване и каза, че ще бъде евродепутат до предсрочните избори, а ако "България без цензура" получи добър резултат на тях, ще си потърси малък партньор в ляво или в дясно, за да управлява.

Напоследък лидерът на партията направи впечатление с идеята си за връщане на "Народната република", последвана от искането на референдум за връщане на монархията.

Още по темата
Още от България

Защо Слави Трифонов не успя да регистрира партията си?