Бареков към ТВ7: Надупването към властта няма да върне дълговете

"Костинброд беше лично моя заслуга. Вие наистина нямате нито сърцата, нито силата, за да имате нещо общо"

Николай Бареков репортерства пред воха на печатница "Мултипринт" в деня за размисъл преди парламентарните избори през май 2013 г.

Евродепутатът Николай Бареков, бивш водещ и изпълнителен директор на ТВ7, излезе в четвъртък с отворено писмо до бившите си колеги и подчинени в телевизията, където преди ден се разигра ешкън с разпореденото от синдиците на КТБ изземане на техника.

"Надупването към властта няма да върне дълговете и да спре синдиците, за което Вие, журналистите от ТВ7 и НЮЗ 7 очевидно нямате никаква вина", заявява Бареков в писмото, разпространено от партията му "България без цензура.

"Колеги, които лично аз съм поканил на работа от други медии, не позволявайте вашите собственици да крият мръсната си съвест и да мият мръсните си ръце през вашите лица. Много добре помните, че когато бях изпълнителен директор на телевизията никога не съм се крил зад вас, а винаги съм излизал с лицето си на екран и сам съм водил всичките си битки. Ако още бях с Вас, така щях да сторя и във вчерашния ден", казва той.

По думите му "ТВ7 изкупва стари дългове, но не само към банките, а и към днешните управляващи, които отново са на власт".

"Омразният Бареков го няма от почти две години в ефира на ТВ 7, а през последната година бях единствено обект на злостна атака от вашата медия в синхрон с тезите на политическите ми опоненти. Като дългогодишен телевизионер трябва да ви призная, че точно през това време ТВ7 загуби физиономията си и се превърна в кръгла нула", заявява Бареков.

"Колеги, моля Ви, не се дупете, не се унижавайте и не се извинявайте на своите палачи за Костинброд. Вие наистина нямате нито сърцата, нито силата, за да имате нещо общо с Костинброд. Костинброд беше лично моя заслуга в ефира на ТВ7 и не съм действал като Ваш изпълнителен директор, а като колега - редови репортер, когато застанах с лицето си и показах този пореден опит за конституционна измама с бюлетини от една самозабравила се партия. Не съм ползвал никого от Вас като маша, а използвах единствено името си, за да понеса цялата отговорност, и политическа, и съдебна, и каквато друга искате, за да разкрия аферата Костинброд, която си остава най-голямата изборна измама".

По-нататък Бареков продължава с послание към министър-председателя Бойко Борисов, който лично нареди изтеглянето на полицията от ТВ7, с което акцията по изземане на имущество бе прекратена, а синдиците дадоха една седмица отсрочка на телевизията да започне да изплаща дълга си от около 10 млн. евро към фалиралата КТБ.

"Г-н Борисов, обръщам се и към Вас. Не съдете бившите ми колеги от ТВ7 и НЮЗ7 за Костинброд. Костинброд е това, което ни противопостави, раздели и ни превърна във вечни опоненти в българския политически живот. Не наказвайте слабите заради действията на силния ви противник. Ако някой смята, че с моето оплюване днес ще си купи милост от синдиците и властта, му давам възможност на драго сърце да го извърши и дано му донесе благоденствие. Това упражнение беше правено вече една година ежедневно в десетки телевизионни часове в ефира на "моята” телевизия, но очевидно не послужи за индулгенция пред управляващите. Дано полицейската атака вчера е била по-скоро плод на глупост, а не на политически реваншизъм, който аз, семейството ми и моята партия изпитваме на гърба си всекидневно през последните 12 месеца".

"Колеги, много хора се качиха на гърба ми и водеха безметежен живот. После се продадоха и се отказаха от мен, но Ви уверявам, че не получиха морално и физическо удовлетворение от това. Дано Вие имате по-голям късмет от бившия Ви колега Росен Петров", пише още Бареков.

"Оставих ТВ7 и НЮЗ7 през есента на 2013 г. като афилиейт на CNN, обучихме 50 телевизионери от вас по модела на CNN в Атланта и Лондон и оставих НЮЗ 7 като телевизията с най-съвременна новинарска телевизионна техника. Няма да забравя как в края на лятото на 2013 г. тези от Вас, които най-много плачат в краката на Борисов, плачеха насаме в кабинета ми за скоропостижната раздяла между телевизията и мен. Толкова по въпроса със "заслугите”. Нямам причина да се срамувам, че Ви събрах като екип от БТВ, Нова и БНТ, че много от Вас жадуваха да бъдат поканени от мен в екипа на ТВ7 и благодаряха горещо за тази привилегия. На много от Вас приютих и целите Ви семейства, за да не текат саморазправи срещу Вас от конкурентите медии. Не се срамувам от всички разследвания, направени от моя екип срещу безобразията в здравеопазването и енергетиката от първия кабинет на ГЕРБ и Бойко Борисов. Останалото оставям на Вашата съвест, а и на съвестта на управляващите."

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?