"Г-н Борисов хайде да е малко по-усмихнат"

Бареков "насрочи" избори за 26 октомври и поиска подкрепа от ГЕРБ за "Чисти ръце"

Станишев е "женствен образ, нежен, фин – да го превърнеш в боксьор, е гавра с образа му"

Николай Бареков. Сн. БГНЕС

Лидерът на "България без цензура" Николай Бареков се обяви за предсрочни избори и посочи на коя дата да се проведат - 26 октомври. Той съобщи, че е поискал среща с президента Росен Плевнелиев, който от месеци е мишена на несдържаните му критики, за да обсъдят провеждането на предсрочния вот.

На нарочна пресконференция в понеделник Бареков обяви, че трябва да се намери консенсусна фигура, която да оглави служебния кабинет и да бъде подготвен нов Изборен кодекс.

Той посочи две условия към бъдещите си партньори – подкрепа за законопроекта "чисти ръце" на партията и за социалната политика.

"Нека г-н Борисов да не се прави на "ни чул, ни видял" и да чете нашия проект за закон за "чисти ръце", който не е още съвсем готов, но в общи линии е написан. Предстои да се приеме и бюджетът за новата година и ние сме длъжни да помислим и за нашите избиратели. Никакви ремонти на кабинет не приемаме, никакви разговори на кафета, матинета, който желае - да заповяда", отсече Бареков, след като не много отдавна се бе заканил да вкара лидера на ГЕРБ в затвора.

"Ако ми звънне някой лидер за разговор, аз веднага ще звънна на вас, медиите, за да има прозрачност", обеща още той.

Бареков съобщи, че депутатите, които напуснаха парламентарните си групи и преминаха към партията му, ще подкрепят вота на недоверие към кабинета "Орешарски". Такъв вот има внесен от ГЕРБ, отнася се до енергийните проекти и предстои да бъде гледан в пленарната зала.

"Да правят сега ремонт на кабинета е все едно да разместват мебелите на "Титаник", каза Бареков по повод на първите прогнози, че вероятно ще има промени в правителството, най-малкото, защото министърът на околната среда Искра Михайлова става евродепутат от ДПС.

Лидерът на ББЦ коментира, че "ДПС със смирение трябва да посрещне този резултат на изборите, заради купените цигански гласове".

"От гласовете за партията на г-н Местан повечето са от българските мюсюлмани и ромите. Отвратен съм, че ДПС и ГЕРБ разделиха държавата на две и я управляват като холдинг", каза бившият телевизионен водещ.

След тази оценка той поздрави Делян Пеевски, който се отказа от мястото си в Европейския парламент .

"С този жест снощи той спечели на своя страна немалко хора, и немалко журналисти. За България е добре да прати някой в Европейския парламент, който е добре подготвен експерт - такава е и Искра Михайлова", каза Бареков.

Продължавайки с политическите оценки, той направи и психологически профил на лидера на БСП Сергей Станишев, като го определи като "женствен образ, някак си, нежен, фин – да го превърнеш в боксьор и да го превърнеш в нещо, което не е, е гавра с образа му".

А на Бойко Борисов препоръча: "Г-н Борисов хайде да е малко по-усмихнат, на мен се скара, на вас се скара, на избирателите се скара. Да е по-позитивен, по-усмихнат”, каза той.

Споделяне

Още от България