Бареков не обели и дума за "евромайките", които трябваше да напълнят евролистата му

Николай Бареков, Красимир Каракачанов, Румен Йончев, Драгомир Стефанов и представители на съюзническите партии подадоха документите за регистрация в ЦИК. Сред тях не бе забелязана нито една евромайка. Сн. БГНЕС

"Аз ще бъда водач на листата в коалицията ни за европейски избори, за да мога да водя битка с господин Станишев", обяви в понеделник лидерът на "България без цензура" (ББЦ) Николай Бареков при регистрирането на коалицията, с която партията му ще атакува Европейския парламент.

Той уточни, че и председателите на всяка една от останалите три партии партии от коалицията му ще намери място в листата, но не било окончателно решено на какви позиции.

ББЦ участва в изборите заедно с ВМРО, Земеделския народен съюз и "Гергьовден".

В тържествения момент на първата регистрация на ББЦ в ЦИК Бареков не спомена и дума и за едно от първите си обещания – за участие в евролистата на т.нар. "евромайки".

В края на септември миналата година Бареков обяви, че "всяка българска майка има шанс да влезе в листата на "България без цензура" за Европейския парламент". Тогава той каза, че самотните и безработните ще са с предимство, но не уточни дали някоя "евромайка" ще попадне на избираемо място в листата.

На сайта на Бареков в подраздел "евромайки" има подробни обяснения как всяка една евромайка може да кандидатства за листата за изборите за Европейски парламент. Обяснено е, че срокът за подаване на автобиографии е до края февруари, а гласуването ще е през март.

Подразделът е пълен с информация колко много жени са се присъединили към този проект на ББЦ и кои от тях са станали лидери на регионални структури.

Идеята, както е описана на сайта, е да се подберат 40 евромайки, на които ще се прави дори и представяне с видеоклипове. Накрая "всеки съпричастен" с проекта "евромайки" ще трябва да гласува за своята фаворит. Към 7 април обаче на сайта няма и следа от списък с евромайки, няма видеоклипове, няма и резултати от гласуване.

В понеделник, след внасянето на документите за регистрация ББЦ и партньори, се оказа, че всички партии настояват да бъдат споменати поименно в бюлетината. Поради тази причина ЦИК ги е предупредила, че името на коалицията ще бъде с по-малки букви, защото става твърде дълго. Бареков видя заговор в това.

"Това е поредната игричка на партиите, неприемливо е за нас. Ще търсим решение, ако трябва и ще обжалваме", изтъкна той.

Бареков бе придружен от заместника си Росен Петров, лидера на ВМРО Красимир Каракачанов и заместника му Ангел Джамбазки, председателя на ЗНС и настоящ независим депутат Румен Йончев, както и председателя на "Гергьовден" Драгомир Стефанов. Коалицията ББЦ, ВМРО, ЗНС и "Гергьовден" ще се представлява и от четиримата лидери, които положиха подписите си под документите по време на регистрацията, каза Бареков на излизане от ЦИК. Друго име на съюза не са измислили и не смятат да мислят заради правилата на ЦИК.

След това каза, че партии масово купуват гласовете на неговия електорат.

"Срещу нас се води много мръсна игра. ГЕРБ, БСП и АБВ купуват гласовете на нашия електорат. Партиите от статуквото се целят в бедните и в младите – хората, които ще гласуват за нас, като се купуват цели секции", каза още Бареков.

Споделяне

Още от България