И лидерът на "България без цензура" започна с катарзисите

Бареков обеща да оттегли сигналите срещу президента и да подкрепи ревизията на бюджета

"Дадох си сметка, че този сигнал беше използван от медийните бухалки на Делян Пеевски"

Бареков обеща да оттегли сигналите срещу президента и да подкрепи ревизията на бюджета

Лидерът на "България без цензура" Николай Бареков, който през последната година громеше президента Росен Плевнелиев, като го обвини в извършване на престъпления и пусна сигнали срещу него в прокуратурата, преживя първите си катарзиси. След среща с държавния глава в събота Бареков се разкая за постъпките си и обеща още в понеделник да изтегли от главна прокуратура сигналите срещу държавния глава, а в добавка и да подкрепи актуализацията на държавния бюджет и на здравната каса на второ четене в парламента, за които до преди дни твърдеше, че се цели ограбване на българския народ.

Срещата на президента Росен Плевнелиев с Николай Бареков е продължение на диалога, провеждан от държавния глава с парламентарните политически партии и с тези, представени в Европейския парламент. Плевнелиев е запознал представителите на "България без цензура" и с приоритетите на служебното правителство.

Оттегляне на сигналите срещу Плевнелиев

"В понеделник отивам в Главната прокуратура лично, където съм внесъл сигналите срещу президента Росен Плевнелиев и ще ги изтегля обратно", обеща Николай Бареков след консултации с държавния глава.

Той отказа да коментира дали сигналите, които е внесъл, са верни или не. По думите му това не е предмет на разговор, а правосъдието не е могло да си свърши работата.

Атаките срещу Плевнелиев започнаха след назначаването на служебното правителство миналата година и продължиха, след като президентът подкрепи гражданските протести срещу избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС. През октомври 2013 г., тогава все още кандидат-политикът Николай Бареков обяви, че президентът е забъркан в престъпления, изискващи наказателна отговорност, и е внесъл сигнал до Главна прокуратура срещу него за търговия с влияние и пране на пари.

"Имах възможността да се видя с президента Росен Плевнелиев и да му се извиня за моите квалификации по негов адрес. Към днешна дата отчитам, че не са били премерени и са нагнетявали още повече обстановката. Факт е, че въпреки всички обвинения към него, президентът устоя и в момента остана единствената стабилна институция в България", каза осъзналия се вече Бареков, който през последните месеци непрекъснато сменя позицията си според прегрупирането на силните на деня.

"Поднесох му извиненията за сигнал, който аз подадох в прокуратурата преди половин година. Дадох си сметка, че този сигнал беше използван от медийните бухалки от небезизвестния Делян Пеевски, който ми преписват на мен, за да си разчистват сметки с президента. Дори с ирония му казах, че това, което на него му се случи тогава, днес се случва на мен. Аз съм по първите страници на вестниците на г-н Пеевски и вижте какъв фронт се създаде. Фронтът, който миналата година беше от двете страни на барикадата, днес е едно цяло – "Протестна мрежа", Делян Пеевски и Яне Янев. Те си прехвърлят сигнали, носят ги в прокуратурата – Яне Янев и "Протестна мрежа", а господин Пеевски от първа страница на неговите вестници гръмко ги разгласява. Това е жалката история", каза още Бареков.

Подкрепа за искането на президента за ревизия на бюджета

Разкаял се за постъпката си преди близо година, Бареков реши да подкрепи актуализацията на държавния бюджет, за която настоява държавният глава. 

"Партия "България без цензура" приема аргументите на президента и категорично подкрепя актуализация на държавния бюджет и на бюджета на Националната здравноосигурителна каса", заяви лидерът на партията Николай Бареков, цитиран от пресслужбата на президента.

Само до преди три дни Бареков беше срещу актуализацията на държавния бюджет. Тази актуализация е грабеж на българския народ от страна на ГЕРБ и ДПС, заяви Бареков на 29 юли. По думите му, чрез тази актуализация ДПС и ГЕРБ се канят да налеят огромен ресурс в служебното правителство, за да си купят изборите и да ограбят българския народ.

В петък държавният глава проведе среща между политическите сили в опит да осигури подкрепа за окончателно одобрение на промените на законите за държавния бюджет и на здравната каса. Те бяха внесени от правителството на Пламен Орешарски и минаха на първо четене, но след това лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се разсърди, че го "пришиват" към ДПС и му викат "горчиво" и отказа да ги подкрепи за второ четене.

Ревизията на бюджета предвижда вдигане на дефицита с 725 млн. лв., даване на възможност за теглене на нови заеми от 3.4 млрд. лв. и държавна гаранция за емисия облигации от 2 млрд. лв. на фонда за гарантиране на влоговете за решаване на кризата с КТБ. Спорният момент е възможността да се даде право на служебния кабинет да води преговори за нов дълг на външните пазари.

ББЦ с висока оценка и за служебното правителство

"Ръководството на ББЦ даде висока оценка на заявените приоритети и задачи пред служебното правителство, които ще бъдат представени на 5 август. Президентът е единствената легитимна институция в страната в момента", заяви Николай Бареков. Според него служебното правителство трябва да възобнови работата по забавените ключови реформи, се казва още в съобщението на държавния глава.

Президентът е посочил, че основна задача пред служебното правителство ще бъде гарантирането на провеждането на честни избори. Кабинетът, назначен от държавния глава, ще излъчи също така и силен сигнал в подкрепа на гражданското общество у нас и ще ускори плащанията от еврофондовете и подписването на Споразумението за партньорство с ЕС за периода 2014-2020 г., е посочил още държавният глава.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?