Бареков подава ръка на РБ, сваля доверието от хората на Ковачки

Бареков подава ръка на РБ, сваля доверието от хората на Ковачки

Лидерът на "България без цензура" и евродепутат Николай Бареков подава ръка на Реформаторския блок и сваля доверието си от тримата депутати в парламентарната група на Български демократичен център (БДЦ), които са от квотата на бизнесмена Христо Ковачки. Това обяви Бареков пред Дарик радио.

Причината за разрива с хората на Ковачки е подкрепата на промените в Закона за МВР и на скандалните поправки за пенсионните вноски, които бяха гласувани от парламента в петък с гласовете на ГЕРБ, ДПС, тримата депутати от БДЦ и двама независими.

"Не може хора, които са влезли в парламента с моето име, да гласуват ГДБОП да се върне в  ръцете на Цветан Цветанов" и да подкрепят изземването на парите за пенсии на хората", каза Бареков. Той уточни, че не оттегля подкрепата си за останалите шестима депутати от БДЦ,  които гласуваха "против" тези предложения. "Ще стоя зад тях, докато те са опозиция в този парламент", каза Бареков.

Общо групата на БДЦ е от 14 души. От тях петима са от ЛИДЕР – партията на Христо Ковачки, двама от Земеделския народен съюз, шестима на партията на Бареков и бившия тв водещ Росен Петров, който напусна "България без цензура", но остана в групата. Депутатите от партията на Ковачки са председателят ѝ Кънчо Филипов, шефката на болницата в Самоков Красимира Ковачка, Чавдар Пейчев, изпълнителният директор на ТЕЦ "Бобов дол" Петър Петров и шефът на русенската "Топлофикация" Георги Недев. От земеделския съюз са Румен Йончев и Явор Хайтов.

Бареков обясни, че оставя на шестимата депутати от "България без цензура" решението дали да стоят в една група с БДЦ. Според Бареков групата е трябвало да гласува с "въздържал се" за промените в Закона за МВР. "Изборът между модела "Кой?" и Цветан Цветанов е еднакво отвратителен", каза Бареков.

Според него подкрепилите идеята са били под натиск, за да не се казва, че предложението е минало само с гласовете на ГЕРБ и ДПС.

"Реформаторският блок, който сега се опитва да се изкара като истинска опозция, вчера послужи като параван на срамната коалиция между ГЕРБ и ДПС. Писна ми от маскарада в държавата, който се развива в последните години", заяви още Бареков.

Той прогнозира, че през следващата година страната ще е във финансов колапс и освен че ще са разочаровани от това управление, хората нямало да имат и пенсии.

"Затова приветствам поведението на Радан Кънев и смятам, че той някак си ми подаде ръка, като написа в блога си, че трима от хората на Ковачки са подкрепили пенсионните промени. Подавам ръка на Радан Кънев, ако иска да я приеме", каза още Бареков.

В петък Радан Кънев написа във "Фейсбук" профила си, че освен ГЕРБ и ДПС, спорните поправки за пенсионните осигуровки са подкрепени и от трима депутати от ЛИДЕР.

Бареков предлага създаването на опозиционен блок, "който да заложи в политиката си извършването на тежки реформи и спирането на политическата корупция", който да бъде "нещо срещу статуквото".

Евродепутатът беше категоричен, че ще остане в опозиция на правителството на Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България