Бареков прати мутри да завземат ТВ7, после ги заклейми

Въоръжени гардове влезли в нюзрума със заплахи "ще ви разстреляме"

Лидерът на "България без цензура" Николай Бареков се опитва да превземе със сила ТВ7, обявиха от бившата телевизия на евродепутата в тревожно съобщение, разпратено късно вечерта в четвъртък.


"Днес, 3 юли в 17.10 ч. в офисите на ТВ7 нахлуха дузина татуирани охранители заедно с назначен временен синдик. Това действие е продължение на рейдърската кампания от страна на "Ноу фрейм медия България" ЕАД, която от броени дни е собственост на Николай Бареков и неговото искане за обявяване на ТВ7 и ББТ в несъстоятелност", заявяват от ТВ7.

Оттам разясняват: "Обезпечителната заповед с дата на издаване 3.07.2014 г. указва на временния синдик "да извърши преценка на необходимостта от охрана на имуществото на длъжника (ТВ7 ЕАД ) и да изготви доклад в тази посока, за което да уведоми съда". В разрез с указанието на Софийски градски съд, още в рамките на днешния ден, синдикът дойде, придружен, в нарушение на указанията на съда, от охранители, които се настаниха на етаж, нает от Балкан Българска Телевизия – ББТ (която работи под бранда Нюз7-бел.ред.)".


"Тези действия са демонстративно и грубо нарушение на предписанията на обезпечителната заповед. ТВ7 ЕАД ще сезира съда по надлежния ред за това нарушение".


От ТВ7 посочват още, че едновременно с охранителите в студиата и офисите са нахлули и служители, обслужващи политическия офис на "България без цензура" (ББЦ). Те отказали да напуснат, въпреки настояването от на адвоката на телевизията.

"Ръководството на ТВ7 ЕАД изразява възмущението си от нарушаването на указанията на СГС и от неправомерните действия на охранителите и служителите на ББЦ".


Бареков не е участвал лично в акцията, става ясно от съобщението. Хората му са се изнесли от телевизията след намеса на полицията.


На 24 юни "Ноу фрейм медия България”, която стоеше зад партията на Николай Бареков, поиска ТВ7 да бъде обявена в несъстоятелност. Политикът заяви, че се надява до дни да получи достъп до телевизията, за да си получи милионите, които тя според него му дължи.

 

Дни по-късно ръководството на ТВ7 и ББТ поиска от Софийския градски съд да открие производство по несъстоятелност, като с този ход телевизията се надяваше да се защити от недействителни претенции на кредитори.

Стъпката бе предприета десет дни след като БНБ постави под специален надзор Корпоративна търговска банка (КТБ), която финансираше телевизията, превърната в рупор на мажоритарния си собственик Цветан Василев и бившия му партньор и настоящ противник Делян Пеевски. След гръмкия раздор между двамата Василев призна единствено, че е финансирал телевизионното риалити на Бареков "България без цензура", на чиято база възникна едноименната му партия.

 

Бареков: Това са "гнусни атаки", дължат ми 5 млн. лева

От пресцентъра на ББЦ заявиха в петък, че "старият мениджмънт на ТВ7 дублира гнусните атаки срещу ББЦ от нашите политически опоненти”. "Управлението на телевизията се държи сякаш адвокатства на ГЕРБ и ДПС”, пише в съобщението .


"Нито един служител от офисите на партията не участва в новото ръководство на телевизията, което се представлява от синдик. Синдикът е вътре, защото компанията "Ноу фрейм медия България” ЕАД заведе иск заедно с още няколко компании, на които телевизията дължи многомилионни суми от години. Единствената връзка с Николай Бареков е, че "Ноу фрейм медия България” ЕАД реализира за ТВ7 неговото предаване "България без цензура” за сезон октомври 2013", казват още от ББЦ.

 

Самият Бареков заявява, цитиран от пресцентъра си: "С днешна дата сумите, които телевизията дължи на тази компания, са около 5 милиона лева. За жалост вместо да плати, г-жа Тошева и ТВ7 станаха страна в политическия процес и сипят гнусни атаки срещу мен и самата партия”.


"Надявам се синдикът да спре финансовите машинации и подмяната на договори, за които знам, че са извършвани през последните седмици в деловодството и в кабинета на изпълнителния директор на телевизията”, допълва Бареков.

 

Висш функционер на ББЦ все пак участвал в акцията


Междувременно ТВ 7 разпространи обръщение, от което се разбира, че в щурма на телевизията дейно участие е взел Христо Цирков от контролния съвет на "България без цензура".


"Временният синдик Велков, заедно с охранителите и в компанията на партийни функционери от ББЦ, начело с Цирков от контролния съвет на партия нахлу в помещенията на ТВ7 ЕАД. Без съдебна санкция разположи охранители в помещения на ББТ ЕАД, за която няма издадена обезпечителна заповед", посочиха от телевизията.


По същото време и журналистите от медията излязоха с обръщение до СЕМ и СБЖ.

 

"Станахме свидетели как безименни въоръжени лица бяха допуснати в нюзрума на българска национална медия. С репликата "ще ви разстреляме“ един от гардовете показа до каква степен той и колегите служат на реда и изпълняват закона", заявяват те.

 

Бареков: Наистина в ТВ7 са нахлули мутри, заклеймявам това


Минути по-късно Николай Бареков излезе с нова позиция - наистина мутри са проникнали в телевизията, но действията им били насочени срещу синдика ѝ.

 

"Положението в ТВ7 към момента е тъжно и страшно! То застрашава устоите на демокрацията и свободата на българските медии. Тази нощ в телевизията наистина са проникнали мутри, но техните действия са били насочени срещу законно избрания синдик. Не приемам начина, по който бивши мои служители са заставени да говорят по мой адрес обиди и клевети", заяви той на сайта си.

 

Бареков изтъква, че ТВ е с огромни дългове и съществуването ѝ е под въпрос.

 

"За жалост високите заплати, които бяха получавани през годините, няма да оцелеят даже и месец", посочва той. Освен това допълва, че заради отказа на ТВ 7 да се разплати, "Ноу фрейм" е натрупала огромни дългове към компании по редица големи проекти, в това число и "Къртицата“. Има продуцентски договори, които са подписани и възлизат на стотици милиони левове. Желанието на старото ръководство да обяви телевизията във фалит поставя под въпрос тези договори и вече остави стотици висококвалифицирани кадри на улицата, казва Бареков.

 

"Заклеймявам нахлуването на "охранители“ на територията на медията и смятам, че тяхното присъствие в телевизията трябва да бъде ограничено до законното присъствие на синдика".

 

След всичко това Бареков заявява: "Надявам се в нюзрума всичко да бъде спокойно".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?