Обръснат и в "началото на славата си":

Бареков предложи коалиция на БСП под негово ръководство

Вече се вижда на "ринга" в мач "старият Борисов срещу новия Бареков"

Николай Бареков. Сн. БГНЕС

В първия работен ден на парламента след евроизборите, на които "България без цензура" (ББЦ) се класира четвърта, лидерът Николай Бареков се появи в кулоарите с новината, че протяга ръка на БСП да му станат младши коалиционен партньор в следващото Народно събрание.

 

"Честно да ви кажа, като гледам цялата ситуация в парламента, единствената нормална партия, която се държи нормално, като изключим нейното ръководство, е БСП", заяви той.

 

"БСП е най-нормалната и демократична партия. Там проблемът е Станишев и Моника (съпругата на лидера на БСП) естествено, която му дърпа конците. БСП да се реформира, имат протегната ръка от мен", каза Бареков и посъветва: "Станишев трябва да си ходи, да си отиват Янаки Стоилов и старите муцуни, а младите хора да поемат партията". Бареков уточни, че в левицата има млади и кадърни хора като Страхил Ангелов, като Георги Кадиев, Боби Цветков, Сашо Симов.

 

"Те все ще добутат 40-50 в следващия парламент и ако е такова положението, аз ще предложа на хората в партията БСП да идва при нас и с нея да правя експертно правителство и да управляваме", очерта плана си Бареков, който определи сближаването с БСП като "най-нормалната опция".

 

"Аз им протягам ръка", обяви лидерът на ББЦ, докато лидерът на ДПС Лютви Местан, сегашния коалиционен партньор на социалистите, ги постави пред свършен факт, обявявайки курс към предсрочни парламентарни избори през есента или най-късно до края на годината.

 

Бареков планира ББЦ, която получи около 10% на сегашните евроизбори, да утрои резултата на парламентарните, което по неговите сметки ще им гарантира поне 70-80 депутата.

 

"Аз съм в началото на славата си, оставете ме да се радвам, оставете ме да се усмихвам”, поиска той.

 

Връщайки се към темата за предсрочни избори, каквито преди два дни насрочи за 26 октомври, Бареков каза: Ако ББЦ спечели, аз съм готов като министър-председател да съставя правителство и да управлявам. Добави, че ако не му стигнат гласовете, ще търси коалиционни партньори, след което припозна за такива БСП.

 

На ринга срещу Борисов


ГЕРБ е не последна, а абсурдна и несъществуваща опция за коалиция, изтъкна той.


Ако аз направя коалиция с ГЕРБ, това означава да се разпадне моята партия. Нито ме е търсил Борисов, нито аз него. Няма да се видя аз с него – и да ме търси, и да не ме търси, закани се той.

 

Бареков разясни сегашната ситуация, използвайки предизборния клип на социалистите, но слагайки себе си на мястото на Станишев като съперник на Борисов: "В момента имате двама боксьори – свръхтежка категория, които са седнали на първия ред – г-н Борисов е на 60 години, малко по-млад ама така изглежда, по така с голям търбух, по-бавно подвижен и един, който също е свръхтежка категория и е на годините на Виталий Кличко – това съм аз. Ние стоим и чакаме и гледаме как Станишев и Местан се боцкат с перца на ринга. Да слизат от ринга, да изляза аз там с Борисов да си премерим силите на изборите – да видим кой е по-силен – новият Бареков или старият Борисов и тогава да мерим резултатите".

 

Въпреки явното нежелание на управляващите да слязат от ринга, лидерът на ББЦ изрази увереност, че това ще стане: Аз отивам в Брюксел, ще има разговори, ще има натиск и отвън. В момента ние сме страшно добре приети и харесвани в Европа, завърши Бареков, без да конкретизира от кого точно са харесвани.

 

Кой е взел 50 милиона? Думите на наркомани в парламента ли да коментирам?

 

Както обикновено, той отказа да отговори на част от репортерските въпроси като този колко струва кампанията му. Заяви, че не е чул твърденията на "Атака", че кампанията му е коствала 50 млн. лева, защото "се е бръснел сутринта, тъй като е решил да уважи хората и да дойде бръснат в парламента”.


"Г-н Сидеров и "Атака” се продадоха няколко пъти на кой ли не - па на ГЕРБ, па на ДПС”, поясни той.

 

Тъй като въпросите за стойността на кампанията му не спряха, той се обърна към репортерка:

"Кой е взел 50 милиона, бе, колежке, що повтаряте като папагали. Думите на наркомани в парламента ли да коментирам? Затова ли съм дошъл тука?...Яяя..., кво се занимавам с Вас! Евродепутат ви е дошъл тука на крака. Това е най-новата политическа сила, най- мощната в България. Проявете уважение, иначе се обръщам и си тръгвам”, ядоса се лидерът на ББЦ.

 

Той влиза в НС и си прави брифингите там благодарение на трима депутати, които дезертираха от БСП и ГЕРБ и минаха към ББЦ. Така Бареков се изживява като парламентарна сила, макар че партията му все още не се е явявала на парламентарни избори.

 

"Дошъл съм да ви уважа – аз съм бивш колега журналист!” - обърна се той към медиите, които обаче отново повдигнаха въпроса за разходите му по кампанията.

"Вижте, госпожо, аз съм така мъжкар човек. Проститутките, когато започват да се предлагат и да взимат пари, за да спят с всеки, им пада цената”, отвърна Бареков.

 

Той настоя медиите да го цитират точно."Забранявам на вестниците, извинявам се, че така ще държа малко тон, никога не съм казвал "Бойко това, Бойко онова", аз говоря за Борисов. Чета днеска в някакъв вестник: "Бареков, две точки, няма да се извиня на Бойко”. Няма за мене вече Бойко, тука трябва да си говорим на фамилии, ние сме сериозни държавници, отново му казвам да не се държи като малко дете”.

Споделяне

Още по темата

Още от България