Бареков се коалира с партията на "олигарха" Ковачки

Лидерът на ББЦ се провъзгласи за спасител на всички миньори - обеща им заплати и ранно пенсиониране

Николай Бареков. Сн. БГНЕС

След като само преди три месеца обяви бизнесмена Христо Ковачки за олигарх, който купува гласовете на собствените си работници за БСП, Николай Бареков се коалира с партия "Лидер", считана за близка до Ковачки.

Новината за коалиция между "България без цензура" и "Лидер" бе съобщена в понеделник, точно преди Бареков да регистрира в ЦИК коалицията си. В нея участват още Земеделски народен съюз (ЗНС) и "Гергьовден".

Той каза, че споразумението с "Лидер" е било подписано по-рано в понеделник, а коалицията му щяла още да се разраства.

Коалицията с "Лидер" била на базата на общи принципи. Като се говори за "принципи" на 22 май тази година Бареков каза, че Ковачки вече е ходил при него, за да правят коалиция, но той го е "напъдил".

"Казах му, че аз дори няма да вляза в неговите заводи, защото той не си плаща осигуровките, какво говорим за заплатите. И ето го къде е кацнал – при БСП”, коментира само преди три месеца новият политик.

Вече ще влиза по заводите

"Трябва да има български бизнес, а това ще стане като се налеят пари в българската икономика. Кой да разкрие работни места - Бойко Борисов и Сергей Станишев? По какъв начин - те раздуха администрацията до невъобразими размери", е новото мнение на Бареков.

По думите му, трябва да се осигурят работни места за миньори, лекари, багеристи, куфражисти, учители, а не за поредните чиновници, които се чудят какво да правят по цял ден.

Бареков каза, че коалицията с "Лидер" нарочно се обявява на 18 август - Ден на миньора. Аз ще правя агитация при българските миньори, заяви той и добави, че вече е получи покана от Бобов дол да агитира там.

Мините в Бобов дол, които са част от бизнес империята на Христо Ковачки, влязоха във фокуса на вниманието по време на евроизборите през май, когато миньорите станаха заложници на схема за контролиран вот в полза на БСП. Районът бе сред малкото, в които социалистите спечелиха изборите, след като преди това репортажи на Нова телевизия показаха откровена агитация и купуване на гласове, както и унизителни сцени с миньори, които се бият за килограм месо във ведомствения магазин.

Бареков се провъзгласи за новия спасител на българските миньори и пожела да спечели гласовете на всички тях.

Който миньор гласува за Бареков, ще получава възможност да си работи заплатата, ще го пенсионираме рано, обеща лидерът на ББЦ. Той припомни, че Светлин Танчев вече внесе в 42-то Народно събрание поправката за ранно пенсиониране на миньорите, а БСП, ДПС, "Атака" и ГЕРБ не я приеха и в момента има миньори на по 60 години.

Да са живи и здрави миньорите, да не се подлъгват по политическия популизъм, призова Николай Бареков. Преди три месеца той каза друго за политическото крепостничество в Бобов дол: "Какво социално има в една социална партия (БСП), която разчита на един олигарх (Ковачки), който не плаща заплати и три месеца преди изборите не е дал заплати на работниците си, след което им казва, че ще им даде по 100 лв. ако гласуват за определена партия”, каза Бареков.

Сега ББЦ поставя три отрасъла в основите на тяхната политическа програма -земеделие, туризъм, енергетика. Изброените от Бареков икономически сфери до голяма степен се припокриват с бизнесинтересите на Ковачки.

Бобов дол и Ковачки

Формално Ковачки няма нищо общо с "Въгледобив Бобов дол" и с техния концесионер. Бизнесменът, който бе съден, но оправдан за укриване на данъци в големи размери, се оттегли от многобройните рудници, тецове и други предприятия под негов контрол, които вече са собственост на офшорки. Според данните в Търговския регистър "Въгледобив Бобов дол" ООД е собственост на офшорката "Болоня Инвестинг Лимитид" и на Никифор Вангелов, дясна ръка на Ковачки и учредител на партия "Лидер". Фирмата е наемател на държавните "Мини "Бобов дол" от 2006 г. и е обявена в несъстоятелност преди две години като дълговете ѝ се управляват от синдик.

Фирмите, свързани с Ковачки, винаги са се ползвали с благоволението на държавата, като различни правителства, включително това на ГЕРБ, си затваряха очите за неплатени задължения и неизпълнени екологични програми, дори под заплахата на санкции от Брюксел.

Поради всичко това настоящата прегръдка между Ковачки и Бареков изглежда като схема за съхранение на бизнес интереси, най-вероятно под закрилата на ДПС. Политическият проект на Бареков ББЦ стартира с финансиране от обвиняемия за източване на банката си Цветан Василев, мажоритарен акционер в КТБ. След гръмкия развод между банкера и депутата от ДПС Делян Пеевски, обаче, се появиха съмнения, че от собственост на Василев партия ББЦ е станала собственост на Пеевски.

Бареков ще води листата в Пловдив и Варна, но можело да избере и София

Ние сме събрали 7777 подписа, с които ще се регистрираме, каза Бареков на влизане в ЦИК и обясни, че това е щастливото му число и е избрано неслучайно.

Той смята да оглави листата в Пловдив и Варна. Аз ще бъда кандидат в Пловдив-град, където съм израснал и във Варна, където имат силна структура, каза Бареков и допълни, че зам.-председателят на ББЦ Росен Петров най-вероятно ще е водач в 25 МИР в София.

Разбира се, винаги е възможно да взема решение в последния момент и да се впусна в битка и в София срещу Бойко Борисов, декларира Бареков. Доколкото знам, той се готви засега в Пловдив да идва, така че аз бих го поканил и го чакам там, там да проведем лидерския двубой, допълни лидерът на ББЦ.

"Ние не искаме да се разтегляме в пространството, да ставаме някакъв субект с 20 партии с по един файтон хора, а някои нямат и толкова. Искаме да направим нещо смислено", поясни Бареков по повод коалиционната си политика.

След шумната раздяла с ВМРО на Красимир Каракачанов, които на евроизборите бяха заедно с ББЦ и успяха да вкарат един евродепутат (Ангел Джамбазки), в последните дни Бареков пробва да приобщи НДСВ, която обаче в неделя напусна коалицията с ББЦ заради липсата на политическа култура и принципи.

Лидерът на ББЦ отправи в понеделник и призив към НДСВ да се разпусне и да се влее в неговата партия. "Подкрепям Соломон Паси в призива му за закриване на НДСВ. За да остане тази партия прозападна, проевропейска и прагматична, предлагам на предстоящия конгрес на ББЦ на 30 август във Варна НДСВ да обяви вливането си в големия центристки патриотичен блок, воден от ББЦ", заяви Бареков.

Този ход би бил приет като добра идея и би бил приветстван от всички водещи политици в НДСВ, които през годините дадоха своя принос за приемането ни в НАТО и ЕС.

Чрез диалога и контактите ми с ключови фактори в Европейския парламент като Джефри ван Орден и Ги Верхофстад ще съдействам това сливане да бъде прието като добър знак за градивното и далновидно сътрудничество между консервативната и либералната идея на центристка база, декларира още Бареков, който е евродепутат от групата на консерваторите.

Така НДСВ няма да умре, а ще се влее в един бъдещ незаобиколим фактор в българското Народно събрание и Европейския парламент и ще има смисъл от краткото, но забележително съществуване на тази партия, допълни той.

Надявам се, че Симеон Сакскобургготски ще погледне с добро око на това приятелско предложение и ще подтикне активистите на НДСВ, макар и броящи се на пръстите на едната ръка, да направят този ход, каза още Бареков.

По повод обещанието на Бойко Борисов да назначи 10 зам.-министри мюсюлмани, Бареков коментира, че това е срамно. "Той си позволи да дели народа християни и мюсюлмани. Това е поредната простотия в стил бившия вожд. Той още не е взел властта и раздели българската нация. Раздели я първо Ваньо Танов да рекетира бизнеса. Неслучайно ви казах, че бизнесът застана зад нас в момента, в който се появи физиономията на Танов", заключи той.

Споделяне

Още по темата

Още от България