Бареков се опитвал да дискредитира "Протестна мрежа" с твърдения, че издига техен човек за кмет

Бареков се опитвал да дискредитира "Протестна мрежа" с твърдения, че издига техен човек за кмет

Гражданската организация "Протестна мрежа" отхвърли твърденията на евродепутата и лидер на "България без цензура" Николай Бареков, че партията му ще издигне за кмет на София представител на "Протестна мрежа", чието име така и не назова.

"Новият политик" за пореден път се опитва да дискредитира името и каузата на "Протестна мрежа" в лош опит за политическа интрига, преди предстоящи избори, заявиха от "Протестна мрежа". Активисти именно на тази организация са автори на сигнала до прокуратурата, според който депутатът от ДПС Делян Пеевски, мажоритарният акционер в КТБ Цветан Василев и бившият журналист Николай Бареков са "организирана престъпна група".

От организацията напомниха, че преди европейските избори Бареков присвои операция “Чисти ръце”, която беше официално лансирана в обществото по време на протестите от "Протестна мрежа", с нарочен документ.

"Сега се опитва отново да яхне вълната на популярността на неформалната организация, като едновременно с това цапа публичния ѝ имидж като анонсира, че човек, свързан с нея ще бъде неговият кандидат за кмет на София. "Протестна мрежа" има своя структура и организация на взимане на решения и единствено легитимните такива, които представят мрежата в публичното пространство са взетите по този ред и структура. Всичко останало са инсинуации, интриги и слухове. Ако "Протестна мрежа" реши да участва, в които и да е избори, то тя ще го направи легитимно и чисто, както във всичките си действия досега", се посочва в съобщение на организацията.

По-рано в неделя Бареков обяви пред разширено заседание на ББЦ, в което участваха 250 души от цялата страна, че ББЦ ще се бори за трима областни кмета в България и около 30 общински на предстоящите местни избори.

Според Бареков през есента "България без цензура" ще е "голямата изненада". С такива анонси той се яви и на извънредните парламентарни избори през октомври м.г., когато оглавяваната от него коалиция между ББЦ и партия "Лидер" на Христо Ковачки успя да вкара 15 народни представители. Пет месеца по-късно Бареков остана само с един депутат, тъй като всички останали дезертираха към Ковачки. В неделя партията на Ковачки се преименува на "Български демократичен център", каквото е и названието на парламентарната група, чиито депутати влязоха в НС с листата на "България без цензура".

Бареков твърди, че е жертва на олигарха Ковачки.

"На 31-ви май ние ще издигнем първата порция от кандидати. Нашите анализи показват 30 кметски места за ББЦ, 2-3 от които на областни градове, и 30 председателя на общински съвети. Имаме хора, които още на първи тур ще спечелят", каза лидерът на ББЦ пред съпартийците си в Бургас.

Той заяви твърдите си очаквания за убедителни победи на места още в първи тур. Лидерът на партията коментира, че се очертава силен претендент за кметското място в София. Името му не бе споменато, но Бареков посочи, че става дума за известна личност, приближена до "Протестна мрежа", с положителен медиен образ.

ББЦ все още обмислят дали да издигнат свой кандидат за кмет на Бургас или да подкрепят Димитър Николов (ГЕРБ) за трети пореден мандат.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?