Бареков се оплака, че бил подведен и използван от "Лидер"

Бареков се оплака, че бил подведен и използван от "Лидер"

Лидерът на "България без цензура" и евродепутат Николай Бареков се оплака в понеделник от това, че бил подведен и използван от партията "Лидер", която е част от коалицията, водена от партията на Бареков и влязла в парламента миналата есен. Бареков се разграничи от парламентарната група "Български демократичен център" (БДЦ) още в края на миналата година, след като тримата депутати на "Лидер" в БДЦ гласуваха заедно с ГЕРБ за пенсионните поправки.

Сега Бареков заявава, цитиран от пресцентъра на партията си, че "отчитам като своя лична грешка това, че бях подведен и не проявих достатъчно политическа далновидност, въпреки опита, който имам, и допуснах коалиция между нашата партия и една корпоративна формация като ПП "Лидер", която редица пъти е претърпявала политически неуспех". "Това е основната грешка, която засегна, макар и по изкуствен път, мен като политик и партията, която основах преди една година – ПП "България без цензура”, допълва той.

В същото време обаче Бареков използваше усърдно в предизборната си кампания миньорските проблеми, разчитайки на корпоративния контрол върху въгледобивните дружества на скандалния бизнесмен Христо Ковачки, който реално стои зад партията "Лидер". Председателят на ББЦ тогава не пропускаше да извлече политически дивиденти от дирижираните стачки в мините и топлофикациите на Ковачки, които като мексиканска вълна обхванаха точно преди изборите предприятията на Ковачки. 

Бареков, който неведнъж досега промени позициите си по различни политически въпроси, призовава структурите на партията си в цялата страна да започнат преговори с всички демократични партии, които имат желание да участват в изборите за местна власт тази година. "Смятам, че хора, които влезнаха благодарение на нас за първи път в парламента като най-върховен орган в държавата, се възползваха от моето наивно желание за борба със статуквото и от нашите високи рейтинги, за да материализират корпоративния си вот, което противоречи с практиката на демократичния процес", окайва се Бареков.

Според него бъдещето на ББЦ е в самостоятелното участие в политическия живот на страната и подкрепа на всички партии, които разчитат не на корпоративен, а на народен вот. Това било и желанието на членовете на ББЦ, посочва лидерът им.

"Опитът на определени субекти да атакуват нашата партия и да крадат структури, купувайки на парче, е позорен и недопустим за една демократична държава, член на ЕС", завършва изявлението си доскорошният журналист.

Споделяне

Още по темата

Още от България