Бареков се предложи на Борисов да оглави преговорите с Иран за "Белене"

Имал и план – "Реактор срещу газ"

Бареков се предложи на Борисов да оглави преговорите с Иран за "Белене"

Седмици след като обяви, че започва инженеринг на нов политически проект, заедно със Стефан Софиянски, евродепутатът Николай Бареков се самопредложи на премиера Бойко Борисов да оглави преговорите с Русия и Иран за двата реактора от прекратения проект за АЕЦ "Белене".

"Като вземем предвид усложнената международна ситуация и задънената улица пред българското правителство с ядрения реактор за АЕЦ "Белене", днес направих важна стъпка. След апела на премиера в социалните мрежи - нов политик да поеме отговорността за преговорите с Русия и Иран за съдбата на реактора, се свързах с г-н Борисов и предложих да поема отговорността и екипа, който води преговорите", пише лидерът на ББЦ в профила си във Фейсбук.

Той вече има и строен план, озаглавен "Реактор срещу газ".

"Имам план, който в най-общи линии представлява "Реактор срещу газ", в който България може да се превърне в голям международен инвеститор в мирната ядрена програма на Техеран срещу ексклузивен междуправителствен договор за износ на ирански газ за Европа и нашата държава", пише той.

"Напълно разбирам безизходицата на нашето правителство и премиер, притиснати от поредица погрешни решения и стъпки от тяхна страна през последните години. Точно за това предлагам на г-н Борисов да преглътнем егото си на политически опоненти и да работим без драми за бъдещето на България, наша обща Родина. Аз победих егото си и подавам ръка. Има ли отсреща кой да я поеме?", пита реторично Бареков.

По думите му е излишно да пояснява стабилните си позиции в европейските институции, след което обаче все изброява, че е член на Делегацията за връзки на ЕС с Иран и член на Комисията по енергетика в Европейския парламент. "На практика съм единственият български политик в Европа с необходимите позиции и експертност по темата", твърди Бареков.

Според него най-конструктивно би било "да подадем ръце и да започнем да действаме, а не да губим ценното време на народа с коментари по фейсбуците ни".

"Известно е, че след санкциите Иран няма милиардите, за да купува реактори, но има волята да прави взаимноизгоден бизнес с европейските държави, а Русия има нужда от нови проекти след санкциите заради нахлуването в Крим", заключва експертно той.

Иран не е нова тема за него, както вероятно мнозина си спомнят от интервю, което Бареков даде пред EU Reporter през март м.г.

Споделяне

Още по темата

Още от България