Бареков се предложи на Борисов да оглави преговорите с Иран за "Белене"

Имал и план – "Реактор срещу газ"

Бареков се предложи на Борисов да оглави преговорите с Иран за "Белене"

Седмици след като обяви, че започва инженеринг на нов политически проект, заедно със Стефан Софиянски, евродепутатът Николай Бареков се самопредложи на премиера Бойко Борисов да оглави преговорите с Русия и Иран за двата реактора от прекратения проект за АЕЦ "Белене".

"Като вземем предвид усложнената международна ситуация и задънената улица пред българското правителство с ядрения реактор за АЕЦ "Белене", днес направих важна стъпка. След апела на премиера в социалните мрежи - нов политик да поеме отговорността за преговорите с Русия и Иран за съдбата на реактора, се свързах с г-н Борисов и предложих да поема отговорността и екипа, който води преговорите", пише лидерът на ББЦ в профила си във Фейсбук.

Той вече има и строен план, озаглавен "Реактор срещу газ".

"Имам план, който в най-общи линии представлява "Реактор срещу газ", в който България може да се превърне в голям международен инвеститор в мирната ядрена програма на Техеран срещу ексклузивен междуправителствен договор за износ на ирански газ за Европа и нашата държава", пише той.

"Напълно разбирам безизходицата на нашето правителство и премиер, притиснати от поредица погрешни решения и стъпки от тяхна страна през последните години. Точно за това предлагам на г-н Борисов да преглътнем егото си на политически опоненти и да работим без драми за бъдещето на България, наша обща Родина. Аз победих егото си и подавам ръка. Има ли отсреща кой да я поеме?", пита реторично Бареков.

По думите му е излишно да пояснява стабилните си позиции в европейските институции, след което обаче все изброява, че е член на Делегацията за връзки на ЕС с Иран и член на Комисията по енергетика в Европейския парламент. "На практика съм единственият български политик в Европа с необходимите позиции и експертност по темата", твърди Бареков.

Според него най-конструктивно би било "да подадем ръце и да започнем да действаме, а не да губим ценното време на народа с коментари по фейсбуците ни".

"Известно е, че след санкциите Иран няма милиардите, за да купува реактори, но има волята да прави взаимноизгоден бизнес с европейските държави, а Русия има нужда от нови проекти след санкциите заради нахлуването в Крим", заключва експертно той.

Иран не е нова тема за него, както вероятно мнозина си спомнят от интервю, което Бареков даде пред EU Reporter през март м.г.

Споделяне
Още по темата
Още от България

Вярвате ли на приказката на Божков за Али Баба и подкупите към управляващите?