Бареков се предложи за партньор на ГЕРБ и РБ, отметна се от Местан и Сидеров

И той постави условие на Борисов да не е премиер, хем не иска постове за ББЦ, хем би приел

Бареков се предложи за партньор на ГЕРБ и РБ, отметна се от Местан и Сидеров

Крайно разнопосочни сигнали за поведението си при сформирането на бъдещото правителство даде в понеделник лидерът на "България без цензура" Николай Бареков, единственият сигурен от които е, че коалицията му чака да бъде поканена за участие във властта.

След като сутринта пресцентърът му разпространи съобщение, в което Бареков бе цитиран да казва: "Готов съм да седна с всеки на една маса, стига това да стане пред медиите. Готов съм да преговарям с Борисов, Сидеров и Местан", часове по-късно пред медии лидерът на ББЦ обяви, че това правителство не трябва да включва ДПС и "Атака".

Той заяви още, че правителство трябва да се състави с мандата на ГЕРБ, но Борисов не трябва да е премиер. Бареков първо обяви, че ББЦ не иска постове в бъдещото правителство, но после каза, че ако такива му бъдат предложени, ще бъдат приети. Не стана ясно още дали Бареков ще влезе в български парламент, след като в неделя е сред избраните депутати, или ще остане в Европейския, но лидерът на "България без цензура" обяви, че ще контролира пряко парламентарната група на коаолицията.

Бареков коментира, че няма победител на тези избори, има големи губещи, сред които той очерта ГЕРБ и БСП, и малки победители. Малките победител са партиите от трето място надолу и традиционният голям победител ДПС, заяви той.

"Правителството трябва да се излъчи още с първия мандат, който е за ГЕРБ. Този мандат трябва да се изпълни. България няма време за политически крамоли и пазарлъци. Трябва да е ясна подкрепата по групи. Всяко от тези осем групи трябва да реши иска ли да участва в управлението. Това не означава, че всяка група трябва да има министри или заместници. Кредитът на доверие може да се даде и с парламентарни гласове и сериозен граждански и политически контрол", каза лидерът на ББЦ.

По думите му, "всички лидери на формациите с това, което направихме помежду си, сме виновни за това хората да се разочароват от нас". "Повече от половината от българския народ е разочарован и от мен, и от Борисов и от Местан", посочи Бареков.

Според него, правителството трябва да е без политическите и партийните лидери, за да го приеме народът, но от него трябва да се изключат антиевропейските партии.

"Това правителство трябва да изключва ДПС, а на БСП не е времето да мислят за управление на страната, тъй като са в криза. България не е Германия", заяви лидерът на ББЦ на пресконференцията след като преди това бе посочил Местан сред хората, с които коалицията му е готова да преговаря за бъдещата власт.

"Абсолютно е невъзможна коалиция с БСП, която се саморазпадна. С ДПС, който е сключил коалиция, видяхме докъде стигнаха НДСВ и БСП. И при АБВ, и Патриотичния фронт има тези, с които не може да се съгласим, както и при Атака", каза Бареков. После пък явно размисли и посочи, че "с ГЕРБ и Реформаторите, дори с патриотите може да си говорим за политики".

Той първо посочи, че "нашите условия не са свързани с постове, а с правенето на политики, спиране на рекета на държавата над българския бизнес, да се изгради максимално бързо е-правителство, и реформи в три ключови сфери – здравеопазване, образование и енергетика. После обаче каза, че "ако ни поканят с постове, имаме подготвени хора", но изключи себе си от кабинета, след като народът не дал достатъчно подкрепа на партията му, за да стане премиер.

Бареков обави, че ще подкрепи кабинет на ГЕРБ с условие Борисов да не е премиер. "Той е умен мъж, надявам се да разчете сигналите от народа. Така ще имаме работещо правителство и няма да има полемика", каза той и посъветва "приятелски" ГЕРБ да погледне към силните си кметове, които стават за добри администратори, какъвто всъщност бил премиерът.

"Мога да остана и в България и в Европарламента, но дали ще съм председател на група в този парламент или в ЕП това няма да намали влиянието ми над партията.Аз съм избран три пъти за депутат. Дали европейски или български, но няма да кандидатствам за премиер, министър или зам.-министър. Народът реши да не получа този пост", каза Бареков.

Той обяви, че ББЦ предлага закриване на ДКЕВР като регулатор и на негово място да има тристранка, в която да влизат синдикати, бизнеса и потребител. "След като ще има пазарни цени, не може администратор да ги определя. Зелената енергия да се хвърли на свободния пазар, предоговаряне на договорите с централите "Марица Изток" 1 и 3, ревизия в БЕХ и НЕК. Чакам отговор от ЕК може да има монополисти на българския пазар и ако отговорът е не, да се развалят договорите с трите ЕРП-та", каза още лидерът на ББЦ.

Преди това той обяви, че "ние политическите лидери трябва да се смирим и да си сложим егото зад вратата". "Трябва да направим крачка назад, за да направи народът две крачки напред. Този парламент отразява настроението в обществото такива каквито са те. Вижда се, че има повишена тревожност от страна на народа към случващото се в българската политика през последните две години", посочва Бареков.

"Кабинетът трябва да има ясна политическа подкрепа на основа приоритетите на България като европейска държава и евроатлантически партньор. Много са важни са и реформите в областта на икономиката, здравеопазването и енергетиката. Кабинетът трябва да бъде излъчен от парламента", заяви Бареков.

Според него ниската избирателна активност се дължи на партиите, които са управлявали страната през последните няколко години.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?