Извън контрол

Бареков скъса в ефир в. "Труд" и издаде "присъда": Това ще е съдбата му

Любомир Павлов: Отчаяни са, искат фашизоидна диктатура

Бареков скъса в ефир в. "Труд" и издаде "присъда": Това ще е съдбата му

Водещият на сутрешния блок на ТВ7 Николай Бареков скъса с в ефир новия брой вестник "Труд". Формалният повод за това бе раздразнението му от заглавия във вестника, които реши да опровергае именно по този начин. Поредното и засега най-демонстративно изстъпление на водещия става в разгара на войната между медийните групировки около Огнян Донев и Любомир Павлов и контролираните от Делян Пеевски медии, сред които е и ТВ7. Във фокуса на вниманието е лекарствената политика на притежаваната от Огнян Донев компания “Софарма“, наричана в медиите на Пеевски "здравен октопод".

Любомир Павлов, съсобственик на "Медийна група България Холдинг", която издава "Труд" и "24 часа", заяви пред Mediapool: “Това минава всякакви граници... Аз ще заведа конкретно дело, той е нарушил няколко члена от закона, ще сезираме прокуратурата“.

Бареков бе подразнен от две заглавия във в. “Труд“ - “Лекарствата поевтинели с 400 лева" и “Опрощават 53 000 лева на мъж на депутатка“.

“Предупреждавах навремето моят приятел Любо Павлов да не се занимава с глупости, след като му сложи Филчев белезниците, но той продължава да твори простотии.

ЕК "ще се радва" да получи сигнал за Бареков, но се интересува от свободата на медиите като цяло

Скъсаният от водещия Николай Бареков вестник в ефира на ТВ7 предизвика реакция и от ЕК. В отговор на поставени “множество въпроси по случая“ говорителят на ЕК Каролина Котова заяви, че основният стълб на европейските ценности е свободата на изразяване.

Котова уточни, че ЕК не е запозната с конкретния случай. “Твърдо стоим зад принципите, основни за европейската интеграция и залегналите в Хартата на основните права в ЕС“, добави тя.

Още

До следващата седмица, когато вие ще видите, че всъщност Любомир Павлов е основен акционер в "Софарма" и ще разберете как точно се случва придобиването на това дружество и как се перат парите“, обяви Бареков.

В студиото той бе поканил председателя на Българския лекарски съюз Цветан Райчинов и депутата от ГЕРБ зам.-председател на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова, на чийто съпруг всъщност са били опростени 53 000 лева. В нея се обяснява, че държавата е опростила тази сума, натрупана от мъжа на депутатката като неплатен наем за чайна в Пампорово, която той стопанисвал. След като от областната управа в Смолян решили да си потърсят парите, се оказва, че законовият срок за вземанията е изтекъл и искът е отхвърлен.

И Райчинов, и Дариткова са в опозиция на здравния министър Стефан Константинов, който през последните дни също е нарочен от медиите на Пеевски , че си затваря очите за “здравния октопод“.

Бареков първо показа вестника наобратно, за да не се чете ясно това заглавието. След това обаче демонстративно го разкъса на парчета и заяви: "ето това ще бъде съдбата на парцала "Труд"".

“Не го правя заради вас, правя го най-вече заради това, че са поевтинели с 400 лекарствата на г-н Донев“, обърна се Бареков към Дариткова.

Нито един от гостите в студиото не реагира на случилото се. Часове по-късно, потърсен за коментар от журналисти, шефът на парламентарната група на ГЕРБ изказа плахи критики към поведението на водещия в проправителствената медия и отправи пожелания за спазване на етика в медиите.

Загрижена очевидно повече за своя имидж, Дариткова заяви в студиото на ТВ7, че се правят опити да ѝ се вмени съмнителен морал, но тя винаги е действала съобразно закона. По думите ѝ вестниците я били атакували още от януари.

Освен това Бареков заяви, че занапред ще нарича вестниците около Донев и Павлов “корпоративната здравна преса“. “Когато крадци на държавно и общинско имущество започнат да се занимават с купуването на медии, а след това и с продажбата на лекарсвта, резултатът е един и същ – тъжен за българските граждани“, коментира той.

Медиите, контролирани от Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева, вече набъбнаха до сериозна империя, която наскоро се заяви публично със създаването на нов медиен съюз. Именно офанзивата от тези издания към "Софарма" доведе до смяната на зам.-здравния министър Гергана Павлова, обвинена за "пипало" на "здравния октопод", въпреки че нито здравният министър, нито премиерът, нито който и да е представител на властта признава съществуването на такъв "октопод".

Бареков не за първи път организира зрелище в ефира. В края на декември той нарече протестиращите в София зърнопроизводители "развилняла се пасмина от провинцията" и се закани да оглави гражданско общество срещу тях, което да реже гуми и да пали трактори.

Политици призоваха за повече етика и колегиалност

Случилото се в ефира на ТВ7 стана повод депутати да призоват журналистите за повече етика и колегиалност.

“Напрежението в медиите не е в полза на обществото и управлението на страната“, коментира председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев, който е и член на парламентарната комисия по култура и медии. Той отбеляза, че има Етичен кодекс на българските медии и ги призова по-често да го четат и да го спазват.

В отговор на репортерски въпрос каква е вината на политиците за напрежението в медиите, Красимир Велчев каза, че “това е все едно да се търси вина в медиите за работата на правителството“.

“Скъсването на всеки един вестник, както и спирането му, е посегателство върху свободата на словото“, коментира Петър Курумбашев от левицата. “Не може да ставаме заложници на това, че в момента се развива една битка, утре трябва да можем да се поздравяваме и да се бием за издаването на всеки вестник и уебсайт“, заяви той.

“Във Франция се дава държавна субсидия на опозиционните вестници, тук, ако е възможно, се смачква всяко нещо, което не е съгласно с нашето мнение“, допълни Курумбашев. Той също призова за колегиално отношение журналистите.

СЕМ ще разгледа казуса, от ТВ7 не искат да влизат в диалог

Във вторник Съветът за електронни медии (СЕМ) ще разгледа случая с публичното раздиране на вестник “Труд” в ефира на ТВ7 от Николай Бареков, който е и шеф на “Новини” в телевизията.

По думите на председателя на съвета Георги Лозанов няма пряка разпоредба в Закона за радиото и телевизията, която уволненият преди около три години от бтв водещ, да е нарушил. “Той обаче наруши Етичния кодекс на българските медии”, обясни пред Mediapool Лозанов.

Извършеното от Бареков може да се квалифицира като потъпкване на професионалните стандарти, но не бих коментирал повече, за да не влияя на останалите членове на съвета, допълни той.

В Етичния кодекс на българските медии е записано недвусмислено, че конкурентите трябва да работят в условия на взаимно уважение. “Ние вярваме, че взаимоотношенията между медиите, както и между медийните професионалисти, работещи в тях, трябва да се характеризират с взаимно уважение и честна конкуренция, с цел запазване на авторитета на професията”, се казва в кодекса, подписан и от ТВ7.

Изпълнителният директор на ТВ7 Евелина Колева заяви пред Mediapool, че “би си спестила коментар” на въпрос дали в медията ще има някаква санкция за Бареков.

“Ние сме подписали Етичния кодекс и работим в условията на лоялна конкуренция и уважение с колегите си”, заяви тя.

На въпрос дали е уважение наричането на вестник “парцал” и разкъсването му в ефир, Колева обясни, че не би искала “да изпада в диалози”. Тя подчерта, че темата с лекарствата е важна за всички и действието на Бареков не може да бъде извадено от контекста ѝ.

Любомир Павлов: Отчаяни са, искат фашизоидна диктатура

“Към нас са отправяни заплахи и от Цветан Василев, и от Делян Пеевски, от медийния монопол на ДПС, че ще ни спрат от разпространение, че ще ни атакуват, че ще използват техни корумпирани хора в правораздавателната система, но ние не сме от най-страхливите“, коментира Любомир Павлов пред Mediapool.

“Носят се и се потвърждават слухове, че те понеже вече са отчаяни, искат да въвеждат някаква фашизоидна диктатура и в скоро време се очаква да спрат разпространението на вестниците, които не са контролирани от тях", допълни той.                                  Любомир Павлов Сн. БГНЕС

“Те намаляват разпространението на някои вестници и лишават хората от достъп до информация, но може да се потвърдят слуховете, че в скоро време ще искат да спрат да разпространяват неконтролираните от медийния октопод на ДПС медии“, каза още Любомир Павлов, който е председател на Съюза на издателите в България.

“Още едно време Делян Пеевски беше говорил с мен, когато аз му отказах партньорство, че иска да се спре постепенно “Капитал“, “Дневник“ и когато разбра, че няма разбирателство с нас, той разговаряше с мен, Цветан Василев, Оги Донев, когато видя, че няма да има такова разбирателство, те се опитаха да ни превземат чрез своето подставено лице Христо Грозев. И когато разбраха, че и това не успява, се видя, че ще водят войната с всякакви средства. Но ние искрено се надяваме, че всички журналисти ще се стреснат, защото дали ни харесват или не е отделен въпрос, но всеки човек трябва да има достъп до информация“, каза още Павлов.

Съюзът на издателите в България (СИД) излезе с официална декларация, озаглавена "Минаха границите", която "осъжда остро демонстрацията на грубо незачитане на свободата на словото", извършена от Николай Бареков в предаването "Бодилник“ на ТВ7 на 24.02.2012 г.

"Този акт напомня на най-мрачните години на тоталитарните режими, когато печатни издания бяха заклеймявани, забранявани, изгаряни", се казва в документа.

Припомня се и конституцията, според която: "Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин“ и че това право "не може да се използва за накърняване на правата и доброто име на другиго”.

"Вярваме, че доверието на читателите се печели с качествена и достоверна журналистика, а не със заклеймяване на конкурентите. Късането и заплахата да не се разпространяват вестници не е израз на сила, а на безсилие", посочват СИД.

От съюза изказват убеждение, че шумът от раздрания публично от Бареков в. "Труд”, е стреснал и журналистите и от останалите медии, "защото те знаят, че търпимостта към подобни прояви ни отдалечава от свободата, която заедно отстояваме от 1989 г. насам".

Медийната война подбива авторитета на самите медии

Медийната война трябва незабавно да бъде прекратена, защото ефектът ѝ за журналистическата гилдия е единствено негативен, коментира доц. Георги Лозанов пред Mediapool.

Противоборството вече е в драстична фаза, заплашваща професията като цяло, смята той.

“Има едно правилно – не е важно само какво казваш, а как го казваш. Защото ако начинът не е подходящ, може лесно да се компрометира смисълът”, допълни още председателят на СЕМ.

Споделяне

Още по темата

Още от България