Бареков възвести, че до вторник Патриотичният фронт трябва да бъде изваден от управлението

Николай Бареков Сн.barekov.com

До вторник е крайният срок, в който Патриотичният фронт (ПФ) трябва да бъде изваден от управлението. С такава съобщение се появи от Брюксел лидерът на "България без цензура" и член на Изпълнителното бюро на групата на ЕКР в Европарламента Николай Бареков. В петък той дойде в Народното събрание, където разясни, че фактът, че НФСБ биват възприемани като създатели на "Атака", на които не се гледа с добро око в Европа.

НФСБ с лидер Валери Симеонов е част от ПФ, които сключиха споразумение за подкрепа на коалиционния кабинет ГЕРБ-Реформаторски блок с участието на АБВ.

От десетина дни обаче Симеонов заплашва да оттеглят подкрепата за правителството, тъй като са несъгласни с участието във властта на кадри на НПДС, която е част от РБ. Премиерът Бойко Борисов заяви в петък, че не се притеснява за стабилността на мнозинството и допълни, че ГЕРБ са били готови да управляват и в малцинство.

Бареков интерпретира назначенията на нежеланите от ПФ хора като ход на Борисов да принуди Фронта сами да се оттеглят.

"Тази седмица имах срещи с ЕНП, със социалистите и с либералите, които ясно заявиха, че мястото на Патриотичния фронт не може да бъде в управляващото мнозинство на проевропейски ориентирана държава", коментира Бареков пред репортери в НС.

"Ако премиерът Борисов не се реши на тази крачка, следващата седмица в Брюксел на него ще му сe наложи да води нелицеприятни разговори", предупреди Бареков. "Разговорите, които той ще води там, няма да са приятни. Лично съм го предупредил, че проблемът, който има е привличането на НФСБ. Формацията е разпозната със статут на основател на партия "Атака", която не се ползва с добро име в ЕП. Борисов вече подава ясни сигнали в свой стил към патриотите, с които да разберат, че не са желани", каза Бареков.

Той допусна, че решението на ДПС да изключи от парламентарната си група двама депутати, които ще останат независими, присъединявайки се към отцепничката от Барековата партия Ана Баракова, може да е сделка за осигуряване на мнозинство за правителството без гласовете на Патриотите.

Когато видим кой как ще гласува за бюджета, ще стане и ясно защо има двама изключени депутати от редиците на ДПС, коментира Бареков. "Това си е вътрешен проблем на ДПС, но дано тези хора, ако останат в парламента, гласуват по собствена съвест, а не защото някой им е предложил срамна сделка", заключи лидерът на ББЦ.

Веднага след изборите неговите депутати предложиха безусловна подкрепа за кабинет на Борисов, но ГЕРБ ги отрязаха. Барековистите вероятно се надяват, че могат да получат ролята на "златния пръст" за мнозинството, която в момента се държи от ПФ.

Николай Бареков поясни, че е дошъл лично в НС, за да поздрави лидера на парламентарната група на "Българският демократичен център" (както се прекръстиха депутатите му от ББЦ) Светлин Танчев за назначаването му за председател на комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове.

Бареков не е доволен, че БДЦ е получил председателството само на една комисия. "Откъде-накъде, ние, които имаме 14 депутати, имаме една комисия, а една партия като АБВ да има две комисии", запита той и допълни, че БДЦ е трябвало да получат поне още две комисии.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?