Бареков: "Южен поток" ще се строи от мен и Джамбазки

Николай Бареков, сн. БГНЕС

"Южен поток” ще се строи от мен и от Ангел Джамбазки, а не от "Атака” и БСП, заяви пред журналисти в понеделник лидерът на "България без цензура" и бъдещ евродепутат Николай Бареков след среща на избраните в Европейския парламент политици с президента Росен Плевнелиев.

"Позицията е ясна – "Южен поток” трябва да се строи при нови правила. Тези правила тук са на няколко проруски партии, които се събраха в България и според мен единственото, което ги мотивира, са комисионните, а не че някои обича Русия. Стига сте търсили само фирмите на ДПС, естествено, че има фирми на ДПС – половината фирми са на ГЕРБ. Защо Борисов го викат в Щатите, защо нас не ни викат там, за да ни дърпат ушите? Защото нямаме фирми”, каза още той.

Представителят на ГЕРБ Томислав Дончев каза, че темата за "Южен поток" е малко или много от настоящата конюнктура, не се отнася за работата в следващите 5 години и затова не е била обсъждана с държавния глава.

Евродепутатът от "Коалиция за България" Илияна Йотова потвърди, че поради различията, които имат избраните български представители в ЕП, темата "Южен поток” почти не е засягана по време на срещата на "Дондуков" 2. Плевнелиев само казал, че няма нищо против изграждането на "Южен поток”, стига да бъде направено по европейските правила, което в крайна сметка била и позицията на БСП.

"Енергийната независимост и сигурност на ЕС е предмет на различие не само между политическите партии в ЕП, но и между отделните национални делегати”, обясни Йотова.

Споделяне

Още от България