Барелеф от паметника на Калашников в Москва се оказа “въоръжен“ с шмайзер

Барелеф от паметника на Калашников в Москва се оказа “въоръжен“ с шмайзер

Част от метален барелеф до открития преди дни паметник на Михаил Калашников в Москва беше изрязана с флекс, защото се оказа, че на нея е изобразен чертеж на автомат, използван от нацистите по време на Втората световна война. Става дума за "Щурмгевер 44" (StG 44), изобретен от германския инженер Хюго Шмайзер. За автоматът АК-47и до днес се спори дали не е било копирано и доразвито от руснаците от чертежите на германеца.

Паметникът бе открит в Москва с военни почести, венци и реч на министъра на културата, в която той нарече автомата калашник "културен бранд на Русия". Композицията представлява висок 10 метра постамент със статуя на Михаил Калашников с АК-47 в ръка, зад която има барелеф и статуя на Св. Георги.

Част от този барелеф бе грубо изрязана заради немския автомат, а скулпторът Салват Шчербаков призна, че е допусната грешка и заяви, че "тази грешка се е промъкнала от интернет", съобщават местните медии, цитирани от “Сега“.

Владислав Кононов, ръководител на Руското общество за военна история, коментира, че "благодарение на тази грешка бе разрушен мит, че Калашников бил заел елементи от това изобретение на негови колеги", съобщи Би Би Си.

StG-44 е изобретен от Хюго Шмайзер през 1942 г. и влиза на въоръжение в армията на нацистка Германия през 1944 г. И до днес специалисти посочват много сходства на АК-47 с това оръжие, както и факта, че Шмайзер и негови колеги са пленени и откарани да работят в СССР след войната да работят за нуждите на Червената армия.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?