Баретата да приключи с туризма и да заповяда при нас

Баретата да приключи с туризма и да заповяда при нас
Очакващият обвинения за търговия с наркотици и "две-три убийства" Златомир Иванов – Баретата продължава да е в неизвестност, обявяването му за издирване очевидно не дава резултата. Това принуди правораздавателните органи да прибегнат до непопулярния до момента подход и да поканят бившия командос чрез телевизията да се предаде доброволно.

"Аз го призовавам публично да приключи с туристическите си обиколки из планината и да заповяда при нас", обърна се в четвъртък софийският градски прокурор Николай Кокинов към Златомир Иванов в ефира на БНТ.

Преди това адвокатът на Баретата - Лъчезар Таков, заяви, че клиентът му е в страната, но не е вкъщи, а в планината". Баретата обаче не е на лов, защото пушките му били в дома му при претърсването. Таков нямал връзка с клиента си, но когато Иванов разбере, че е търсен, щял сам да се яви в полицията.

По думите на Кокинов се издирват общо пет лица във връзка с обвиненията към Баретата. Вчера обаче бе съобщено за четири – Златомир Иванов, Антон Савов – Мамата, Мартин Станков - Рашо и Ивайло Борисов.

В сряда от прокуратурата обявиха, че очакват Баретата и компания в 14 часа, но те не се явиха. Преди това Таков заяви, че клиентът му не е редовно призован.

Кокинов обясни, че първоначално на Баретата е изпратена призовка за петък, но тя е била анулирана и "вчера беше връчена друга призовка за следобеда". Адвокат Таков потвърди, че призовката на Баретата е за петък от 11 часа и изрази учудването си от подхода на прокуратурата и обявяването за издирване на неговия клиент няколко дни преди определената дата. Според него Иванов е подозирал, че ще бъде арестуван.

Градският прокурор не пожела да коментира доказателствата, с които обвинението разполага."Нямам намерение да оповестявам доказателства по медиите и по този начин да улеснявам защитата. Не мисля, че стъпвам върху показания на никой. В съдебна зала ще покажем върху какво стъпваме", заяви той на въпроса защо прокуратурата използва свидетелствата на съмнителна личност като Димитър Вучев-Демби, който даде показания пред съдия.

Кокинов отказа да конкретизира обвиненията за организирани от Баретата убийства. "Няма да говоря сега, ще говоря в съдебната зала. Това може да навреди на много неща", заяви той.

Според прокурора изтичането на информация е стар проблем и по цял свят съществува подобно нещо. "Допускам такова нещо, но е трудно да се открие "къртицата", отговори Кокинов на въпрос дали Иванов е имал свои хора в спец службите, които му донасят информация.

Две убийства и три стрелби

Според информация на Дарик радио Златомир Иванов ще бъде обвинен за убийствата на Никола Иванов – Бобъра и Георги Нацев. Първият бе застрелян през септември 2006 година в заведение в столичния квартал "Гоце Делчев", в който отговаряше за разпространението на наркотици. Вторият загина, след като в автомобила, с който пътува, избухна бомба. Това стана през лятото на 2005 г. край Костенец. В колата освен Нацев имаше още няколко човека, които бяха охрана на Димитър Вучев – Демби.

На Баретата ще бъдат приписани и стрелбите срещу Антон Милтенов-Клюна (3 години преди убийството му през 2005 г.), Радослав Велков-Темерута и Димитър Вучев-Демби.

Дарик твърди, че това сочат материалите, с които държавното обвинение разполага срещу Баретата. Всъщност за двете убийства и трите стрелби разказа в интервю самият Вучев, който даде показания пред съдия срещу Баретата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?