Поредно разминаване между прокуратурата и шефа на ГДБОП

Баретата обвинен като наркобос, след като Флоров обяви, че е "извън бизнеса"

Баретата обвинен като наркобос, след като Флоров обяви, че е "извън бизнеса"

Едва пет дни, след като шефът на ГДБОП Станимир Флоров приповдигнато заяви пред БТА покрай професионалния празник на службата си че Златомир Иванов-Баретата "отдавна е извън бизнеса с наркотиците", спецпрокуратурата в понеделник го обвини, като лидер на наркобанда.

Странното в случая е, че до привличането към наказателна отговорност се стигна след операция именно на антимафиотите два дни по-рано. Освен Иванов, обвинение за участие в организираната престъпна група са получили още седем души, уточняват от спецпрокуратурата.

"Групата е била ръководена от Златомир Иванов до деня на покушението над него пред Съдебната палата в София - 29 януари. След тази дата ръководството поемат Ивайло Борисов-Ториното и Златко Гочев-Малкия Златко. Доказателствата сочат, че групата е разпространявала кокаин и марихуана от 2012 г. в курортния комплекс "Слънчев бряг" и в София", се казва в съобщението до медиите.

Уточнява се, че към това производство ще бъдат присъединени материалите от разследвания срещу други трима заподозрени като дилъри, заловени по-рано. Засега първата инстанция на спецсъда остави в ареста Ивайло Борисов-Ториното и Стефан Грозданов, но пусна без никаква мярка за неотклонение Кристиян Лалев, Тихомир Стоянов и Тодор Цветанов. Предстои държавното обвинение да поиска постоянното задържане и на Златко Гочев и Йордан Цветанов.

Обвинението срещу Златко Баретата все още не му е предявено, тъй като той продължава да се намира под лекарско наблюдение в "Пирогов", след като претърпя операция веднага след стрелбата пред Съдебната палата. Тогава Иванов бе прострелян с 4 куршума от автомат "Калашников", които засегнаха крайниците, стомаха, дебелото черво и пикочния му мехур.

Това е второто дело, по което бившият спецполицай придобива статут на лидер на наркобанда. През м.г. Баретата получи 8-годишна присъда, след като Софийският градски съд (СГС) го призна за виновен по същото обвинение. Той бе оправдан само за това, че е поръчал убийството на Румен Стефанов-Алфа. В момента делото е отложено за неопределено време от Софийския апелативен съд, заради състоянието на основния подсъдим.

Разминаването между думите на Флоров и повдигането на обвинения срещу Златомир Иванов е второто подобно само през последните 4 дни. В четвъртък миналата седмица шефът на ГДБОП се оказа категорично опроверган от главния прокурор Сотир Цацаров по въпроса изпратили ли сме и изобщо ще изпращаме ли до Ливан искане за арести и екстрадиция на двамата заподозрени като помагачи при атентата в Бургас.

Ден по-рано Флоров коментира в свое интервю пред БНР, че България вече е изпратила такава молба до Бейрут, след което се оказа, че всъщност тя още не е изпратена, а само е подготвена. Последва трескаво "уточняване" на думите на полицейския началник, довело до смяната на времето в изказването му, излъчено в национален ефир.

В крайна сметка обаче се оказа, че това е било последният проблем в изявлението на Флоров, тъй като според Цацаров "прокуратурата е изпратила до Ливан съдебна поръчка, тя касае съвсем други неща, но не мога да кажа, има следствена тайна. Прокуратурата не е изпращала искане за екстрадиция до Ливан, нито за задържане на конкретни лица". Критика от страна на вътрешния министър Цветан Цветанов обаче така и не последва. Нямаше и официална реакция от самия Флоров, който в последните седмици не спира да дава интервюта по вестници и телевизии.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?