Барети в офисите на “Бул инс” и Маргина

Барети в офисите на “Бул инс” и Маргина

Барети обискирали офиси в бизнессградата на застрахователната компания “Бул инс” и на Красимир Маринов – Маргина на бул. “Джеймс Баучер" в столицата.Това стана в петък следобед, два дни след убийството на банкера Емил Кюлев и в рамките на спецоперацията, разпоредена от вътрешния министър за борба срещу престъпността.

В началото на миналата година в асансьора на същата сграда бе взривена една от знаковите фигури на СИК Стоил Славов.

“Бул инс” е собственост на дружества, свързани пряко или чрез офшорни регистрации с хазартния бос Васил Божков - Черепа.

В същата сграда са офиси на Красимир Маринов – Маргина, считан за един от босовете на бившата СИК. В момента Маргина е в чужбина.

Акцията, за която съобщиха БТА и БНТ, е приключила малко преди 18.00 часа. Според свидетели обискиращите не са взели нищо със себе си и не са задържали нито едно лице.

Засега няма информация за хода на разследването на убийството на Емил Кюлев, но преди ден президентът Първанов намекна, че зад покушението стоят интереси в застраховането.

По-рано в петък заместник –вътрешният министър Камен Пенков отчете, че престъпността е намаляла няколко пъти след предприетите от МВР специални мерки и активизирането на работата на всички служби. Според съобщение на МВР, предишния ден в страната са проверени общо 12 962 автомобила и 2 555 души, задържани са 144-ма.

Масираното изкарване на полицейски сили, Специалния отряд за борба с тероризма и Национална служба "Жандармерия" стана след убийството  Емил Кюлев. Тогава вътрешният министър каза, че предприема извънредни мерки за преследване на престъпността, а по-късно обяви, че служителите му ще работят с цялата сила на закона, дори на ръба на закона. Този подход бе посрещнат със скептицизъм и остри критики от страна не само на дясната опозиция, но и на НДСВ, коалиционния партньор на БСП в правителството.

Зам.-министър Камен Пенков заяви, че задържанията стават по списък. В него има 76 лица от София и 56 от страната, проверявани за това, че са съпричастни към организираната престъпност, уточни зам.-министърът.

Той допълни, че в момента няма данни да са арестувани босове на престъпни групировки и не пожела да коментира дали някой от задържаните е свързан с убийството на банкера Емил Кюлев.

Според източници от МВР са проверявани офисите и домовете хора, близки до бившите групировки ВИС и СИК в цялата страна. Повечето от разпитваните са били викани за справка в полицейските управления, след което са били освободени.

Стараем се да проверяваме само лица от престъпния контингент, заяви Пенков, попитан дали МВР не всява паника сред хората.

Същевременно първият секретар на Делегацията на Европейската комисия у нас Фернандо Понс Канто заяви, че страните в ЕС дискутират как предприеманите мерки в борбата срещу организираната престъпност да не доведат до нарушаване човешките права. Запитан има ли такава опасност при предприетите извънредни мерки от страна на МВР и прокуратурата, дипломатът отговори: “Една от ролите на Европейската комисия е да бъде пазител на договорите, сред които и този за присъединяване на България към ЕС. Факт е, че българското правителство полага очевидни усилия за справяне с организираната престъпност, но наше задължение е да следим дали това става при зачитане правата на българските граждани.

В съобщението на МВР се посочва, че при специализирана операция в столицата служители от СДВР са проверили общо 1621 автомобила и 1649 души, 78 от които са известни на полицията. Задържани са шестима, обявени за общодържавно издирване, с полицейска заповед за 24 часа са арестувани 67 извършители на престъпления и нарушения.

Извършени са 448 адресни проверки на лица от криминалния контингент.

МВР посочва, че са предприети допълнителни мерки, свързани с охраната на обществения ред и сигурността на гражданите, засилен е граничният контрол. Операциите на територията на цялата страна продължават.

В петък вечерта вътрешният министър Румен Петков е информирал премиера Сергей Станишев с резултатите от акцията на МВР и за разследването на убийството на банкера Кюлев, съобщи правителствената пресслужба.

Споделяне

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?