“Барклис” и “Ей Би Ен АМРО” са пред най-голямото банково сливане в света

“Барклис” и “Ей Би Ен АМРО” са пред най-голямото банково сливане в света

Британската “Барлкис банк” съобщи за договореното сливане с холандската “Ей Би Ен Амро”, предаде ББС в понеделник.

Сделката за 45 млрд. паунда (66 млрд. евро или 90 млрд. долара) ще доведе до създаването на най-голямата банка в света с капитали от 94 млрд. паунда и централен офис в Холандия.

В резултат на сливането около 12 800 работни места ще бъдат съкратени, а 10 800 ще бъдат преместени в страни с по-ниски разходи за труд. В момента в двете банки работят 217 хил. души.

В същото време обаче “Ей Би Ен Амро” се съгласи на разговори с консорциума, ръководен от Шотландската кралска банка (RBS) относно конкурентна оферта. Повечето анализатори смятат, че RBS ще оферира по-висока цена за холандската банка, подготвяйки почвата за война на наддаването.

“Барклис” приключи ексклузивните разговори с “Ей Би Ен АМРО” в петък, сега се отваря дискусията с RBC. Консорциумът, воден от шотландската банка, включва испанската “Банк груп де Сандандер”, която е собственост на британската “Абей банк”, и белгийската банка “Фортис” 

Изпълнителният директор на “Барклис” Джон Варли който ще оглави комбинирания бизнес, определи сделката като уникална възможност.

Разширената банкова група ще включва 47 млн. клиенти, притежаващи 27 млн. кредитни карти.

Предложената сделка, която трябва да бъде одобрена от регулаторите и от собствениците на двете компании, предвижда акционерите на “Барклис” да получат 52 процента от новата банка, която ще наследи името “Барклис”. Акционерите на “Ей Би Ен АМРО” ще получат по 3,225 акции на Барклис за всеки свой дял в холандската банка. Така една акция на “Ей Би Ен АМРО” се оценява на 36,25 евро.  

Въпреки че ще е базирана в Холандия банката ще продължи да бъде регулирана във Великобритания и да плаща данъци там, предвижда част от сделката.

Друга договорка предвижда “Барклис” да продаде американската банка “ЛаСал”, принадлежаща на “Ей Би Ен АМР”, на “Банк ъв Америка” за 21 млрд. долара.

 

Споделяне

Още от Бизнес