Бъркотията около изтичащите лични документи ще е неизбежна

Бъркотията около изтичащите лични документи ще е неизбежна

С шест месеца се удължава валидността на документите за самоличност, чийто срок изтича в началото на 2010 г.  Това гласува парламентът в сряда в опит да спести проблеми на гражданите, тъй като МВР не е готово да подмени навреме личните документи, защото технологията, по която ще се издават новите, ще заработи едва през март.

Личните карти и шофьорските книжки, чиито срок ще бъде удължен, обаче ще важат само на територията на страната. Хората, които искат да пътуват зад граница, ще трябва да имат или лична карта, валидна за страните от ЕС, или международен паспорт.

Важна подробност е, че преди удължаването на срока да влезе в сила, изтичащите лични карти трябва да бъдат подновени.

Въвеждането на нова технология за документите за самоличност, която включва и издаването на паспорти с биометрични данни, се забави заради съдебните спорове около спечелената от "Сименс" поръчка. Договорът с компанията е за 116 милиона лева и бе сключен от екипа на бившия министър Михаил Миков.

Разбира се, съществува възможност, гражданите, чиито документи изтичат преди март и които не желаят да се възползват от удължения срок, да си ги подновят. Тези документи ще важат за срока, който е посочен в тях.

Това означава, че хората спокойно могат да сменят документите си преди новата технология да заработи, без да се налага преиздаването им през март.

От дирекция "Български документи за самоличност" в МВР очакват пикът на подмяна на документи да е през август и септември 2010 г. Според прогнозата на МВР през август, например, ще бъдат сменени около 200 000 лични карти. През януари те ще бъдат двойно по-малко. През цялата следваща година ще бъдат издадени около 2 милиона лични карти, около милион шофьорски книжки и около 1.2 млн. паспорти.

Споделяне

Още по темата

Още от България