Бърнанке се надява на по-бързо икономическо възстановяване на САЩ

Председателят на Управителния съвет на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ Бен Бърнанке заяви, че не е ясно дали американската икономика е изправена пред този вид бавно възстановяване, което обикновено е последица от една финансова криза, предаде Ройтерс.

По думите на Бърнанке централната банка на САЩ се надява предприетата в отговор агресивна политика да доведе до по-бързо от обичайното икономическо възстановяване, което историята познава.

В речта си, изнесена в университета Принстън три дни след като УФР изрази готовност да осигури при необходимост нови стимули за икономиката, централният банкер не даде насоки за следващата стъпка на институцията.

Бърнанке, цитиран от Асошиейтед прес, заяви, че членовете на УФР трябва по-добре да разберат спекулативното купуване, което се случва на финансовите пазари, за да може да бъде предотвратена нова финансова криза.

Трескавото купуване наду балона на жилищния пазар, който се спука, изпращайки икономиката в рецесия през 2007 година. Въпреки че много поуки бяха взети от кризата, е необходимо допълнително изучаване на проблема, за да бъде обяснено кога и защо започват да се образуват балони, каза Бърнанке. Той обаче не говори за състоянието на икономиката, отбелязва АП.

Централният банкер само добави, че засега възстановяването е твърде слабо, за да тласне надолу безработицата, без да коментира по-конкретно перспективата.

Много анализатори сега очакват централната банка на САЩ да поднови мащабните изкупувания на държавни облигации - вероятно още при следващото си заседание през ноември - в контекста на прогнозите за висока безработица и през идните месеци, отбелязва Ройтерс.
Споделяне

Още от Свят