Бърни Сандърс: Брекзит трябва да пробуди Демократическата партия на САЩ

Бърни Сандърс: Брекзит трябва да пробуди Демократическата партия на САЩ

Кандидатът за президентската номинация на Демократическата партия в САЩ Бърни Сандърс излиза със статия във в. "Ню Йорк таймс", посветена на британския вот за напускане на ЕС и предстоящите избори за президент на САЩ. Според него мнозинството от гласувалите за Брекзит са отхвърлили по този начин съвременната форма на глобална икономика и същото може да се случи на изборите в САЩ през ноември. Затова, според него, е нужна промяна, която обаче "не е базирана на демагогия, фанатизъм и анти-имигрантски настроения, белязали толкова голяма част от реториката на кампанията във Великобритания за напускане на ЕС, и която заема централно място в посланието на Доналд Тръмп".

"Изненада, изненада. Работниците във Великобритания, на голяма част от които жизненият стандарт се понижи, докато много богатите в тяхната страна станаха още по-богати, обърнаха гръб на Европейския съюз и глобализираната икономика, която отслаби тях и децата им.

И британците не са единствените, които страдат. Тази все по- глобализираща се икономика, създадена и поддържана от световния икономически елит, е неудачна за хората навсякъде. Невероятно, 62 -ма човека на тази планета притежават толкова богатство, колкото половината от световното население, намиращо се на дъното – 3.6 милиарда души. Намиращият се на върха 1 процент сега притежава повече богатство, отколкото всичките 99 процента на дъното. Най-най-богатите се радват на невъобразим лукс, докато милиарди хора преживяват в крайна бедност, безработица, без адекватни здравни грижи, образование, жилища и питейна вода", пише Бърни Сандърс в статия под заглавие "Демократите трябва да се събудят".

Може ли това отхвърляне на съвременната форма на глобална икономика да се случи в Съединените щати, пита той и отговаря, че може.

По-нататък Бърни Сандърс разказва, че по време на кампанията си на първичните избори е посетил 46 щата. Това, което е чул и видял в много случаи, са болезнените реалности, които политическата и медийна върхушка не иска дори да признае.

През последните 15 години близо 60 000 фабрики в САЩ бяха затворени и над 4.8 милиона добре платени работни места в производството изчезнаха. В повечето случаи това се дължи на катастрофални търговски споразумения, които насърчават корпорациите да се местят в страни с по-ниски равнища на работна заплата.

Независимо от значителното увеличение на производството, средният работник -мъж в Америка днес изкарва 726 долара по-малко, отколкото през 1973 г., докато средният работник -жена изкарва 1.154 долара по-малко отколкото през 2007 г., след инфлационната корекция.

Около 47 милиона американци живеят в бедност, 28 милиона нямат никаква здравна застраховка. Милиони хора се борят с безбожно високите равнища на студентските заеми.

Може би за пръв път в съвременната история, нашето по-младо поколение вероятно ще има по-нисък жизнен стандарт от този на родителите си. Плашещо е, че милиони зле образовани американци ще имат по-кратка продължителност на живота от предишното поколение, тъй като се поддават на отчаяние, наркотици и алкохол.

В същото време, продължава Бърни Сандърс, топ десетката на хората, съставляващи единия процент от най-богатите в САЩ, притежава почти толкова богатство, колкото 90-те процента, намиращи се на дъното. 58% от новосъздадения доход отива в 1% от хората. Уол стрийт и милиардерите могат да купят изборите.

По-нататък Бърни Сандърс повтаря тезата си, че глобалната икономика не работи за мнозинството от хората в САЩ и по света. Според него е нужна реална промяна на икономическия модел, създаден от икономическия елит в полза на икономическия елит.

"Но ние нямаме нужда от промяна, основана на демагогия, фанатизъм и анти-имигрантски настроения, които белязаха толкова голяма част от реториката на кампанията във Великобритания за напускане на ЕС, и която заема централно място в посланието на Доналд Тръмп".

"Ние се нуждаем от президент, който енергично ще поддържа международно сътрудничество, което сближава хората по света едни с други, редуцира хипернационализма и понижава възможността от война. Освен това се нуждаем от президент, който уважава демократичните права на хората, не само на Уол стрийт, на фармацевтичните компании и на други мощни специални интереси.

Ние трябва фундаментално да отхвърлим нашата политика на "свободна търговия и да вървим към справедлива търговия. Американците не бива да се конкурират с работниците в страни с по-ниски заплати, които изкарват стотинки на час. Ние трябва да помогнем на бедните страни да развият устойчиви икономически модели.

Ние трябва да прекратим международния скандал, при който крупните корпорации и богатите заобикалят плащането на данъци в размер на трилиони долари на своите национални правителства.

Ние трябва да създадем десетки милиони работни места по целия свят като се борим с глобалните климатични промени чрез преобразуване на световната енергийна система извън изкопаемите горива.

Нуждаем се от международни усилия за съкращаване на военните разходи по света и справяне с причините за войните – бедност, ненавист, безнадеждност и невежество."

В заключение Бърни Сандърс посочва, че идеята, че Доналд Тръмп може да извлече полза от същите сили, които дадоха мнозинство на привържениците на Брекзит, трябва да бие сигнал за тревога в Демократическата партия на САЩ. Милиони американски избиратели, също като привържениците на вота за излизане от ЕС във Великобритания, са разбираемо гневни и разочаровани от икономическите сили, които разрушават нашата средна класа. В този решаващ момент, Демократическата партия и новият президент демократ трябва да покажат ясно, че ние сме с тези, които се борят и са останали зад борда. Трябва да създадем национална и глобална икономика, които работят за всички, не само за шепа милиардери, пише Бърни Сандърс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят