Бърни Сандърс печели първичните избори в щата Невада

Бърни Сандърс

Сенатор Бърни Сандърс печели подкрепата на избирателите в Невада, които на партийни събрания гласуваха вчера за определяне на претендента, който да получи кандидатпрезидентската номинация на Демократическата партия на САЩ, предаде Франс прес, като цитира телевизиите "Фокс нюз" и Ен Би Си.

Оценките на американските телевизии се базират на предварителните резултати от преброяването на около 10 на сто от гласовете, според които той има голяма преднина. Той изпреварва значително тримата си основни опоненти - бившия вицепрезидент Джо Байдън, сенаторката Елизабет Уорън и умереният Пийт Бутиджидж.

С победата си Сандърс затвърди позицията си като лидер сред претендентите за кандидатпрезидентската номинация на Демократическата партия. Той спечели щата Невада благодарение на подкрепата на голямата латиноамериканска общност, отбелязва Асошиейтед прес.

Победата му обаче засилва притесненията на някои демократични лидери, които се опасяват, че самоопределящият се като социалист сенатор от Върмонт е прекалено радикален, за да победи срещу Тръмп.

В надпреварата в Невада обаче не участва бившият кмет на Ню Йорк, милиардерът Майкъл Блумбърг, чието състояние се оценява на 60 млрд. Долара.Той пропуска първите първични надпревари за номинация в Айова, Ню Хемпшър, Невада и Южна Каролина, а вместо това налива стотици милиони долари в национална (рекламна) кампания с цел да започне да печели делегати в 14-те щата, които гласуват (в т.нар. "супервторник") на 3 март.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят