Бърни Сандърс с план за 16,3 трилиона долара за климата и чистата енергия

Бърни Сандърс

Кандидатът за президентската номинация на американските демократи Бърни Сандърс представи план на стойност 16,3 трилиона долара за борба с климатичните промени и за преминаване към чисти енергийни източници, предаде Асошиейтед прес.

Планът предвижда икономиката на САЩ да премине към възобновяеми енергийни източници до 2050 г. и да се обяви национално извънредно положение заради климатичните промени.
Той бе представен от Сандърс като 10-годишна национална мобилизация, която ще създаде 20 милиона нови работни места.

Сред идеите в плана са 100 процента от електричеството в страната да идва от възобновяеми и непораждащи никакви парникови емисии източници. Планът предвижда и 2,18 трилиона субсидии за семействата с ниски и средни доходи, за да преобразуват домовете и фирмите си с оглед намаляване с 30 процента на потреблението на енергия.

Сандърс призовава и за инвестиции в електрически превозни средства, високоскоростни железници и разширяване на мрежата за обществен транспорт. 526 милиарда долара ще бъдат вложени и за модернизиране на електрическата мрежа на страната.

Преди Сандърс и други кандидати на демократите представиха подобни планове. Планът на Джо Байдън беше в размер на над 5 трилиона долара и предвижда постигане на нулеви нетни емисии на парникови газове до 2050 г. Сенаторката от Масачузетс Елизабет Уорън пък предложи инвестиране на 2 трилиона долара във федерално финансиране на програми за чисти енергии.

Споделяне

Още от Свят