Бърни Сандърс се срещна с Обама, Хилари Клинтън отиде на боулинг

Хилари Клинтън

Сенаторът от САЩ Бърни Сандърс се срещна в Овалния кабинет с президента на САЩ Барак Обама дни след като Обама похвали Хилари Клинтън, предаде Ройтерс.
Клинтън е съперник на Сандърс и фаворит в надпреварата за номинация на Демократическата партия за президентските избори.

Сандърс заяви, че срещата е протекла конструктивно и Обама се опитва да бъде възможно най-безпристрастен. Той отхвърли идеята, че Обама подкрепя Клинтън, която беше държавен секретар по време на неговото управление. "Изобщо не го вярвам", заяви Сандърс пред медии.

Обама не е подкрепил изрично кандидат, но похвали опита на Клинтън в интервю за сп. "Политико". Той отбеляза, че Сандърс има "лукса да има много ниски шансове за успех и може да действа свободно". Президентът на САЩ обаче заяви, че Сандърс все още не е бил подлаган на сериозно изпитание и ще трябва да разшири популисткото си послание, ако иска да стигне по-далеч в надпреварата за номинацията на Демократическата партия.

Сандърс заяви, че Обама му е представил накратко сегашните външнополитически проблеми и двамата са си поговорили малко за политика.

Срещата се състоя точно преди първата надпревара, която ще определи кой от претендентите ще получи номинацията на Демократическата партия. В понеделник започва надпреварата в щата Айова, а на 9 февруари в щата Ню Хемпшър. В последно време рейтингът на Сандърс нарасна, но Клинтън все още има преимущество в национален план.

Претендентката за номинацията на Демократическата партия Хилари Клинтън посети зала за боулинг в щата Айова, но не се приближи до кеглите, предаде Франс прес. Вместо това, тя говори пред няколко десетки демократи и ги увери, че със Сандърс имат еднакви намерения да се борят с финансовите злоупотреби и да увеличат броя на здравноосигурените.

Проучванията на общественото мнение показват, че в Айова 49 на сто от демократите са готови да подкрепят сенатор Бърни Сандърс срещу 45 на сто за Хилари Клинтън. Само 2 на сто от демократите все още не са избрали своя кандидат, но 19 на сто признават, че може да променят мнението си.

Потвърждава се преимуществото на Бърни Сандърс сред младежите. 78 на сто от хората на възраст между 18 и 44 години го подкрепят, докато Хилари доминира предимно в избирателите на най-малко 45 години, които са мнозинство.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?