Бърни Сандърс стопи леко преднината на Клинтън

Според Тръмп победата на САЩ над ИД е по-важна от Сирия, както и руският газ пред Украйна

Бърни Сандърс стопи леко преднината на Клинтън

Претендентът за номинацията на Демократическата партия за президент на САЩ Бърни Сандърс стопи леко преднината на смятаната за фаворит опонентка Хилари Клинтът, след като спечели гласовете на партийните активисти в щатите Вашингтон, Аляска и Хавай

Резултатите са важен психологически тласък за привържениците на Сандърс, но не могат да стопят значителната преднина на Клинтън, който има 1700 делегатки гласа срещу под 1000 за Сандърс. Общо 2382 гласа са необходими за спечелването на номинацията на демократите през юли.

Следващият тур на първичните избори е в Уисконсин на 5 април.

Междувременно вестник "Ню Йорк Таймс" публикува интервю с водещия претендент за номинацията на Републиканската партия - Доналд Тръмп. В него милиардерът нарича "лудост и идиотизъм" усилията на президента Барак Обама да води война едновременно на два фронта - срещу терористичната групировка "Ислямска държава" и режима в Дамаск.

По думите на Тръмп ИД е "първостепенен проблем" за страната му и далеч по-сериозно застрашава интересите на САЩ, отколкото сирийският президент Башар Асад. Политикът упреква Обама и за това, че не използва всички налични средства за борба с екстремистката организация, чрез които би могъл примерно "да ѝ отнеме петрола".

В 100-минутното интервю Тръмп критикува и политиката на германския канцлер Ангела Меркел спрямо кризата с мигрантите, като заявявайки, че тя разрушава Германия със "своята наивността, ако не и нещо по-лошо". Той също така коментира, че за Европа по-важни са руските енергийни ресурси, отколкото решаването на военния конфликт в бившата съветска република, която се раздели с полуостров Крим и се опитва да запази в състава си самопровъзгласилите си Донецка и Луганска републики.

Според Тръмп Обама е пропуснал шанса да убеди Иран да упражни натиск върху Северна Корея, принуждавайки Пхенян да ограничи амбициите си в сферата на ядрените оръжия. По повод сделката за ядрената програма на Иран той казва: "Ако имахме на масата за преговори хора с мозък и малко от малко умение да се пазарят, те биха включили в текста на споразумението допълнителен ангажимент".

Републиканецът мята, че Китай също "има влияние върху Северна Корея, но никога няма да го признае, защото тайничко ни се присмива". По думите на американския политик, САЩ трябва да останат донякъде "непредсказуеми", градейки отношения с Пекин. Точно затова той по принцип засега не разгласява позицията си по въпроса за използване на военна сила в Южнокитайско море.

"Хората невинаги схващат, че имаме огромна икономическа власт над Китай. Тази власт е търговията", добавя Тръмп, според когото при всяко положение Вашингтон трябва да използва търговски лостове в отношенията с Пекин.

Ако бъде избран за президент на САЩ, Тръмп обещава да спазва текста за взаимна отбрана от устава на НАТО, но същевременно не вижда основания да се акцентира върху мнимата заплаха от страна на Русия. Ядрено оръжие може да се използва само в случай, когато всички останали възможности са изчерпани, каза още той и в обичайния си маниер разкритикува състоянието на бойно готовност на въоръжението сили на САЩ. "Нашият ядрен арсенал е в ужасно състояние. Те (военните) дори не знаят дали той ще сработи", заяви още милиардерът.

За европейските страни руският петрол и газът са по-важни от Украйна и от уреждането на кризата в тази страна, твърди милиардерът в интервюто си. "Ние се борим за Украйна, но никой друг не се бори за Украйна, освен самата Украйна. Това не ми изглежда справедливо и логично", заявява претендентът за републиканската президентска номинация.

Според него исторически и географски Русия винаги ще оказва над Украйна много по-голямо внимание, отколкото Вашингтон или който и да било.

Доналд Тръмп каза още, че САЩ трябва да договорят със Саудитска Арабия по-голяма отстъпка в цената на нефта в замяна на продължаваща военна помощ, без която страната нямало да изкара дълго и ще претърпи катастрофален провал.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?