Барние: Датата на Брекзит може да се отложи, но по основателна причина

Мишел Барние

Датата 29 март, на която Великобритания трябва да напусне Европейския съюз, може да се отложи, но трябва да има основателна причина, заяви главният преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние, цитиран от Ройтерс в четвъртък.

Барние говори пред журналисти след среща във Виена с австрийския канцлер Себастиан Курц.

Евентуалното "техническо" удължаване би могло да продължи най-много до изборите за Европейски парламент през май, каза Барние на пресконференцията и добави, че по-голямо отлагане би поставило въпроса за участие на британците в гласуването.

Той британците трябва по-скоро да вземат решение, вместо да настояват за евентуално отсрочване на датата на Брекзит. Преговорите за развода с Лондон са "в тежък момент", призна Барние.

"Днес особено имаме нужда от решение, това е по-важно от допълнителното време", каза европейският главен преговарящ за Брекзит, цитиран от Франс прес.

Курц от своя страна подчерта, че "ако организиран Брекзит не е възможен до края на март", европейците "ще действат в полза на удължаване" на срока за излизане на Великобритания от ЕС.

Австрийският канцлер изрази желание въпросът да бъде решен до края на май, защото ще е "абсурдно" държава, която иска да напусне ЕС, да гласува за Европейски парламент, предаде Асошиейтед прес.

Ако Великобритания иска удължаване, за да предотврати неорганизиран Брекзит, Австрия ще я подкрепи, даде да се разбере Курц.

Дипломатически източници от ЕС съобщиха днес, че е възможна сделка с Великобритания в спора за предпазния механизъм преди датата 12 март, посочена от британската министър-председателка Тереза Мей като краен срок парламентът да подкрепи договореното от нея споразумение, предаде ДПА.

Ако на 12 март британските депутати отново не подкрепят сделката, тогава те ще гласуват дали да приемат хаотично излизане без сделка или да поискат отлагане на датата на Брекзит.

Дипломати от Европейския съюз казаха днес, че такова отлагане вече е почти неизбежно. Ако двете страни се съгласят на това, решението ще бъде взето на следващата среща на високо равнище на ЕС на 21 и 22 март.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа