Барние е уверен, че за границата между Ирландия и Северна Ирландия е възможна

Мишел Барние

Главният преговарящ на Европейския съюз за Брекзит Мишел Барние изрази днес увереност, че Брюксел и Лондон могат да се споразумеят за правилното решение, за да се избегне връщането на твърда граница между Ирландия и Северна Ирландия, предаде Ройтерс.

Барние каза, че постигането на споразумение за Брекзит, включително за ирландската граница, "ще подготви почвата за конструктивни преговори за по-широко партньорство в бъдеще".

По думите му преговарящите от Великобритания и Европейския съюз трябва да постигнат бърз напредък по въпроса за ирландската граница до срещата на лидерите от ЕС през юни, която според него ще бъде "трамплин" за сключване на окончателна сделка през октомври.

"Що се отнася до напредъка и юни, мисля, че юни е трамплин за Европейския съвет през октомври, който ще бъде последният съвет за постигане на споразумение за напускане", каза той на пресконференция в граничния ирландски град Дъндолк.

ЕС предлага, ако всички други опити за избягване на твърда граница се провалят, Северна Ирландия да създаде "обща регулаторна зона" с Ирландия и останалите 26 държави от ЕС (след излизането на Великобритания), което на практика да остави британският район в митнически съюз с общността.

Великобритания, която все още обсъжда своята стратегия за Брекзит, казва, че евентуално споразумение между нея и ЕС за свободна търговия, което да бъде сключено до 2021 г., може да реши въпроса за границата. Британският министър-председател Тереза Мей отхвърля предложението на ЕС като заплаха за конституционната цялост на Великобритания.

Споделяне

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?