Барние: Не знам какъв ще бъде изходът от преговорите с Лондон

Мишел Барние

Честно казано, не знам какъв ще бъде изходът от търговските преговори с Великобритания, заяви днес пред Европейския парламент главният преговарящ на ЕС Мишел Барние.

Той отбеляза, че до крайния срок за постигането на решение остават броени дни, но все още не са преодолени различията, особено по отношение на конкуренцията и риболова. Всеки трябва да направи усилие за постигането на отстъпки, добави Барние. По неговите думи съществува много ограничена възможност за договореност.

Барние посочи, че през юни ЕС е предложил удължаване на срока за преговорите, но това е било отхвърлено от британската страна. Най-трудните въпроси останаха за решаване в последните часове до крайния срок. Ако Лондон реши да ограничи достъпа на европейците до британските води, ЕС ще се наложи да ограничи вноса на рибни стоки от Обединеното кралство. Желаем да постигнем споразумение, но не на всяка цена, добави главният преговарящ.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви снощи, че преодоляването на разногласията между Лондон и Европейския съюз в преговорите за отношенията след Брезит ще е много трудно, предаде Франс прес.

"С Борис Джонсън направихме равносметка на преговорите между ЕС и Обединеното кралство. Приветствахме значителния напредък по много въпроси, но при все това някои съществени различия остават, по-специално в областта на риболова, и преодоляването им ще е много трудно. Преговорите ще продължат утре", написа Фон дер Лайен в Туитър след телефонен разговор с британския премиер.

Положението с търговските преговори между Великобритания и Европейския е сериозно и няма да има споразумение, ако общността не промени съществено своята позиция, каза канцеларията на британския министър-председател Борис Джонсън, цитирана от Ройтерс.

Според канцеларията Джонсън е заявил в телефонен разговор с фон дер Лайен, че "времето е много кратко и вече изглежда доста вероятно да не бъде постигнато споразумение, освен ако позицията на ЕС не се промени съществено".

"Министър-председателят повтори, че е останало малко време. Той каза, че ако не може да бъде постигнато споразумение, Великобритания и ЕС ще се разделят като приятели, а търговията на Великобритания с ЕС ще бъде при условия като тези за Австралия".

Споделяне

Още от Европа

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?