Барние очаква помощ от България в преговорите за Брекзит

Борисов настоява правата на европейските граждани във Великобритания да са основен приоритет

Главния преговарящ на Европейския съюз за излизане на Великобритания от структурите на Съюза Мишел Барние. Сн: БГНЕС

"България ще заеме изключително важна роля да председателства ЕС в годината, когато ще приключат преговорите по напускането на Обединеното кралство. Така че това председателство е много важно и се надявам България да ни помогне да постигнем успех", заяви главният преговарящ на Европейския съюз за излизането на Великобритания Мишел Барние.

Той е на посещение в България и се срещна с премиера Бойко Борисов и депутати.

"Преговорите, които започнаха с Обединеното кралство за напускането му на ЕС, са тема, която вълнува много граждани и не искам тези преговори да остават непрозрачни, затова искам първо да уведомя националните парламенти“, каза пред журналисти Барние.

По думите му тези преговори интересуват всички страни членки на ЕС и всички трябва да участват в тази дискусия.

Барние каза още, че и пред Бойко Борисов, и пред представителите на Народното събрание е казал, че ЕС има и много повече въпроси, които трябва да решава.

"Брекзит е важен, но всъщност ние трябва да говорим и по общата сигурност, и по правата на гражданите, и по емиграцията", посочи главният преговарящ.

Премиерът Бойко Борисов от своя страна е заявил пред него, че "България е подготвена да поеме своите отговорности като председател на Съвета на ЕС от началото на 2018 г. и да подкрепи преговорния екип".

"Разчитаме на Вас като гарант за прозрачността на преговорите", заявил Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.

Премиерът Бойко Борисов е посочил, че България подкрепя издигането на въпросите за правата на гражданите като първостепенен приоритет.

По думите му за целта в бъдещото споразумение за оттегляне следва да бъде заложен недискриминационен и ефективно приложим механизъм, който да създаде правна сигурност за дългосрочно и постоянно пребиваващите в страната европейски граждани.

Борисов е подчертал особената си загриженост по отношение на големия брой студенти във Великобритания.

"За България принципът на единството на Общността в преговорите с Обединеното кралство е много важен, затова от ключово значение ще бъде постигането на споразумение за оттегляне, което по справедлив и балансиран начин да гарантира интересите на всички държави членки и на техните граждани", заявил българският министър-председател.

Борисов и Барние са изразили общо мнение за изключителната важност на уреждането на финансовите задължения на Обединеното кралство към ЕС въз основа на принципа на изпълнение на всички поети ангажименти.

Придържането към този подход ще способства за минимизирането на негативните ефекти върху бюджета на ЕС и не би довело до промени във вноските на държавите членки в бюджета на Съюза.

Споделяне

Още по темата

Още от България