Барние призова Лондон да не се губи време за преговори с ЕС

Мишел Барние

Главният преговарящ на ЕС за Брекзита Мишел Барние, цитиран от АФП, призова Великобритания да не губи време. Брюксел очаква британският премиер г-жа Тереза Мей да
определи датата за началото на преговорите.

Барние, който предложи идния понеделник да започнат преговорите между Лондон и Брюксел за излизането на Великобритания от ЕС, даде първото си интервю за редица европейски вестници.

Загрижен съм от факта, че времето минава и то по-бързо, отколкото си мислехме, а въпросите, които трябва да обхванем са изключително сложни, заявява той според британския в. "Файненшъл таймс".

Барние припомня, че 27-те страни от ЕС са готови. "Можем да започнем дискусиите още утре, тази седмица, на 19 юни, както предложих", пояснява главният преговарящ, според френски в. "Монд".

Искам в най-скоро време тези преговори да започнат и да бъдат успешни. За целта трябва да има британска делегация и стабилен ръководител на тази делегация, който да бъде отговорен и да има мандат, допълва Барние. В същото време Мей трябва да се споразумее с лидера на северноирландската партия Демократична юнионистка партия (ДЮП), за да си осигури мнозинство в парламента.

Барние каза още, че първо трябва да се гарантира организираното изтегляне на Великобритания от ЕС, а след това ще може да се започне обсъждане на бъдещите връзки между Лондон и Брюксел.

Тази стъпка е задължителна и не подлежи на преговори, подчерта Барние. В същото време редица британски лидери биха искали да се водят паралелни преговори по споразумение за свободна търговия, което ще позволи на британската икономика да продължи да търгува с континента.

За да могат бъдещите отношения с Лондон да са стабилни, искрени и трайни, те трябва да се изградят върху доверието, подчерта Барние.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа