Барние: Все още е възможно споразумение за Брекзит тази седмица

ЕС обмисля нова извънредна среща на върха

Мишел Барние

Главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние заяви, че все още е възможно да се постигне споразумение с Великобритания тази седмица, но британското правителство трябва да предложи законово обвързващ текст, предаде Асошиейтед прес.

В четвъртък и петък предстои среща на върха на ЕС, чиято основна тема ще е Брекзит поради наближаването на планираната му дата 31 октомври.

Барние е казал на външните министри на ЕС днес в Люксембург, че последните британски предложения за споразумение за Брекзит все още не са достатъчно добри, казаха три дипломатически източника, цитирани от Ройтерс.

Барние също е заявил, че му трябва договаряне по законово обвързващ текст до края на деня, за да може да препоръча одобряване на споразумение на срещата на върха на ЕС в четвъртък и петък. В противен случай той вероятно ще препоръча преговорите с Великобритания да продължат и след срещата на върха.

"Има краен срок днес вечерта за приемане на законово обвързващ текст", каза високопоставен дипломат от ЕС.

Друг източник заяви, че няма официален краен срок, но Барние е обяснил на министрите, че му трябва съгласие по законов текст до края на днешния ден, за да може да заяви, че препоръчва да се одобри споразумение за Брекзит на срещата на върха на ЕС.

"Работата продължава, все още има възможност за споразумение", каза трети дипломат от ЕС.

Ирландската телевизия Ар Ти И съобщи, че днес Великобритания ще направи нови предложения на срещата с преговарящите от ЕС в Брюксел.

"Двама информирани източника потвърдиха, че британските преговарящи ще предложат нов текст на срещата им с преговарящите от Европейската комисия", съобщи редакторът за Европа на Ар Ти И Тони Конъли в Туитър.

Финландската министърка по въпросите на Европа Тюти Тупурайнен, чиято страна е ротационен председател на ЕС, заяви, че споразумение за Брекзит все още е възможно, но ЕС трябва да има готовност за липса на споразумение и удължаване на процеса.

"Всички сценарии са възможни", каза тя.

"Мишел Барние ще ни представи оценката си (за преговорите) по-късно днес и тогава ще видим как ще се отрази това на Европейския съвет", каза германският канцлер Ангела Меркел на пресконференция в Берлин след среща с норвежката министър-председателка Ерна Сулберг. Меркел допусна, че са възможни още обсъждания за Брекзит

ЕС обмисля нова извънредна среща на върха

Европейският съюз обмисля дали да свика нова извънредна среща на върха, за да се постигне споразумение за Брекзит, съобщи Ройтерс, като цитира Би Би Си.

Евентуална нова среща на върха за Брекзит може да се насрочи към края на месеца според съобщението на Би Би Си, добавя Ройтерс.

Британският министър за Брекзита Стивън Баркли пристигна в Люксембург за среща с колегите си от ЕС, а британският премиер Борис Джонсън отложи днешното заседание на правителството за утре. Това са признаци, че преговорите за Брекзита достигат критична точка, предаде Асошиейтед прес.

Баркли каза при пристигането си, че "се водят подробни разговори и споразумението все още е напълно възможно".

Джонсън отложи заседанието на кабинета си за утре, за да може да даде на министрите по-ясна представа за постигнатия напредък.

Френският президент Еманюел Макрон е разговарял по телефона с Борис Джонсън, каза представител на Елисейския дворец, но не даде информация за съдържанието на разговора, предаде Ройтерс.

Според Би Би Си Макрон и Джонсън се се съгласили, че има положителни признаци за постигане на споразумение, но остават още много препятствия.

Люксембургският външен министър Жан Аселборн потвърди по-ранната информация, че главният преговарящ на ЕС за Брекзита Мишел Барние се стреми да постигне споразумение до довечера.

"Има известен оптимизъм, той се опитва да постигне споразумение до довечера. В противен случай най-вероятно ще е нужна нова среща на върха по-късно този месец", каза Аселборн след срещата на Барние с външните министри на ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?