Барове и фитнеси се чудят с какъв ДДС да работят от събота

Барове и фитнеси се чудят с какъв ДДС да работят от събота

Барове, фитнеси и басейни се чудят каква ставка на ДДС да начисляват на клиентите си от събота, 1 август, сигнализираха представители на бизнеса пред Mediapool.

В четвъртък депутатите приеха на второ четене промените в Закона за местните данъци и такси, с които ставката на ДДС се сваля от 20% на 9% за нова група стоки и услуги - бира и вино в ресторанти и нощни заведения, туроператорски услуги, автобусни екскурзии, както и ползването на спортни съоръжения като фитнеси, басейни и др.

Ден преди записаното в закона влизане в сила на промените - 1 август, те не бяха обнародвани в Държавен вестник, поради което търговците нямат яснота как да настроят апаратите си. Законът няма как да влезе в сила, преди да е обнародван, така че най-вероятно по-ниската ставка ще се приложи със задна дата - от 1 август, след като президентът подпише указа за обнародването на акта.

Поредните промени в ДДС системата бяха направени "на крак" за няколко дни, за да се угоди на отделни браншове, които се ползват с подкрепата на ГЕРБ и патриотите.

Споделяне
Още от Бизнес

Кой да замени Борисов като премиер на кабинет в рамките на този мандат?